x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare deschisa - Nepotism de doi bani la Afacerile Interne

Scrisoare deschisa - Nepotism de doi bani la Afacerile Interne

17 Ian 2006   •   00:00

Un grup de participanti la concursul pentru ocuparea unui post de ofiter specialist la Agentia Nationala Antidrog dezvaluie practici de nepotism incalificabile.

Scrisoare deschisa adresata dlui ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si tuturor autoritatilor statului cu atributiuni in domeniul anticoruptie

Stimate Domnule Ministru Vasile Blaga,
In luna noiembrie 2005, Agentia Nationala Antidrog, institutie de specialitate cu personalitate juridica din structura MAI, a scos la concurs un post de ofiter specialist in cadrul Directiei Evaluare-Coordonare, unitate la comanda careia s-a aflat, pana nu demult, domnul comisar-sef de politie, dr. Constantin Manoloiu, actualul sef al Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor. De altfel, varianta in limba engleza a site-ului www.ana.gov.ro il prezinta ca sef al Directiei Evaluare-Coordonare pe sus-numitul domn.

Probele de examen au fost: teste eliminatorii de cunoastere a unei limbi straine si de operare PC plus un test-grila de cunostinte legislative, conform bibliografiei.

Ne-am inscris si noi, cei 16 semnatari ai acestei scrisori, ferm convinsi ca se doreste innoirea unei structuri, parca prea mult denigrata si acuzata de coruptie.

Dupa doua saptamani de pregatire intensa, am pornit la drum increzatori, neluand in calcul schimbarile de procedura intervenite in cu numai doua zile inainte de data examenului (Ordin al MAI de desfiintare a probei interviului - atentie! - doar pentru semestrul respectiv; adaugarea la intrebarile tip grila a unor subiecte de sinteza; desfiintarea sistemului de notare de la 1 la 10 a probelor eliminatorii si acordarea calificativelor admis/respins).

Ba, mai mult, nu ne-a deranjat nici faptul ca la data de 8 noiembrie 2005, prima zi de examen, am fost anuntati ca probele eliminatorii nu mai sunt eliminatorii sau, mai bine zis, vor deveni eliminatorii dupa finalizarea examenelor!... Astfel s-a ajuns la o situatie ridicola: la examenul propriu-zis am participat toti cei 22 de candidati, iar la afisarea rezultatelor s-a constatat ca multi dintre noi fusesera respinsi la probele eliminatorii, respectiv testele de limba franceza, engleza si operare PC.

Postul a fost castigat, ca o simpla coincidenta, de dra Manoloiu Cristina Elena, in varsta de 23 de ani, fiica fostului sef al Directiei Evaluare-Coordonare, actualul sef al Corpului de Control al ministrului Administratiei si Internelor.

Concluziile erau foarte clare: zarurile fusesera aruncate, iar contestatiile nu aveam cui sa le inmanam. L-am fi pus pe domnul comisar-sef Constantin Manoloiu intr-o situatie mai mult decat comica.

Nu va solicitam o ancheta, dar ne vrem banii inapoi.

Considerati ca e normal ca 21 de candidati sa fie inselati prin achitarea sumei de 5 milioane lei vechi (legalizare acte dosar, taxa cazier judiciar, taxa examen medical, taxa testare psihologica etc.), in total 105.000.000 de lei vechi? Sa intelegem ca aceste sume de bani au fost folosite pentru primele de sfarsit de an repartizate unor domni care tocmai si-au incadrat copiii, nepotii sau alti apropiati in structura MAI?

De asemenea, am dori sa ne raspundeti public la cateva intrebari:

1. DG Anticoruptie, aflata in subordinea dvs., foloseste drept slogan motto-ul "Coruptia ne afecteaza pe toti!" In conditiile in care personalul ANA este direct subordonat Corpului de Control al MAI, noi cui trebuie sa reclamam ca am fost nedreptatiti?

2. De ce s-a anulat proba interviului doar pentru acel semestru si nu s-au mai acordat note de la 1 la 10, asa cum s-a procedat la examenul anterior pentru testele de limba straina si operare PC? Sa intelegem ca cineva nu era bine pregatit?

3. Copiii, nepotii sau apropiatii carui sef din structura MAI vor castiga posturile scoase la concurs de ANA in aceasta luna? (examenul se va desfasura la 23 ianuarie 2006; info - www.ana.gov.ro)

4. Cati ani vor mai trece pana cand vom putea participa la un concurs al MAI fara a avea senzatia ca suntem niste actori intr-o piesa mediocra sau, mai rau, simpla "umplutura"?

5. Peste cati ani se va produce cu adevarat o reforma, o innoire la nivelul structurilor MAI? Din cate vedem acum, ies fostii militieni, se epureaza sistemul si sunt incadrati copiii lor. Sa nu uitam nici de sbinsp. Sonica Emil, fiul sefului Resurselor Umane din DGIPI a MAI, recent incadrat direct in IGPFR, sau de gemenii dlui Constantin Codita (un baiat si o fata), fostul sef al IJP Dolj, care au fost si ei... castigatori ai concursurilor de incadrare direct in structurile MAI. Sunt nenumarate situatiile de acest gen, dar nu s-a luat si nu se ia nici o masura. Prin aceste exemple de nepotism nu este afectata imaginea Ministerului Administratiei si Internelor ?

6. Intrucat noi consideram sumele de bani achitate drept un prejudiciu, solicitam sa se autosesizeze Departamentul National Anticoruptie si Directia Generala Anticoruptie din MAI. In caz negativ, va trebui sa ne adresam organismelor internationale anticoruptie?

V-am adresat aceasta scrisoare deschisa avand deplina incredere in capacitatea dvs. de decizie si analiza.

N.R.: Jurnalul National cunoaste identitatea celor 16 semnatari ai scrisorii deschise, insa intelege sa nu o faca publica. Asteptam raspunsul Ministerului Administratiei si Internelor.

MINISTERUL REACTIONEAZA
Referitor la aspectele sesizate, Serviciul Comunicare Publica al Ministerului Administratiei si Internelor face urmatoarele precizari:
Ministrul Administratiei si Internelor, domnul Vasile Blaga, a dispus, in cursul acestei zile, constituirea unei comisii alcatuite din reprezentanti ai Directiei Management si Resurse Umane a MAI, care sa verifice modul in care s-a desfasurat concursul organizat in perioada 8-9 noiembrie 2005 de catre Agentia Nationala Antidrog.
Comisia va avea in vedere modul in care au fost respectate formele de publicitate ale concursului si respectarea ordinelor si metodologiilor de desfasurare ale acestuia.
×
Subiecte în articol: observator internelor