x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisori verzi către Parlament

Scrisori verzi către Parlament

de Monica Andrei Capatos    |    22 Noi 2010   •   21:16
Scrisori verzi  către Parlament
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

138829-dm-20090706092825009.jpgDeputaţii din Comisia pentru Admi­ni­s­traţie Publică vor rediscuta Ordonanţa de Urgenţă 114/2007, singurul act normativ care mai apără spaţiile verzi. Iniţial, aleşii PDL au vrut să modifice articolul 71 cel care nu permite schimbarea des­ti­na­ţi­ei zonelor verzi, în aşa fel încât în parcuri, păduri, baze sportive să se poa­tă construi după bunul plac. Jurnalul Naţional a pornit o campa­nie de menţinere a articolului 71 încă de acum doi ani de când s-a discutat pe această temă. În prima fază, OUG 114/2007 a fost modificată de Co­misia cu pricina, apoi a fost propusă spre dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor, ulterior fiind trimisă la negocieri. Pericolul nu a trecut, depu­ta­ţii PDL menţinându-şi intenţiile. Astfel, primarul general, Sorin Oprescu (foto) şi cele 60 de organizaţii neguvernamentale au trimis scrisori către fiecare deputat în parte, explicând riscurile la care vor fi supuse zonele verzi dacă legea va fi modificată.

„În Capitală, până la apariţia O.U.G. 114/2007, a fost posibilă dispariţia brutală a spaţiilor verzi prin schimbarea destinaţiei terenurilor. S-au făcut retrocedări în parcurile: Pri­saca Dornei, Livada cu Nuci, Ale­xandru Ioan Cuza-parţial, He­răs­trău, Ti­neretului, Floreasca, Orăşelul Co­pi­ilor, Palatul Copiilor, Pantelimon II, Parcul Casa Presei Libere-zona Strada Jiului, Parcul Verdi, Bazilescu, Politehnicii, Plum­bu­ita, Izvor, Ca­sa Poporului, Circului, Operei. Au fost afectate şi bazele sportive: Vă­că­reşti, Spartacus, Voinicelul, pă­du­rea Jandarmeriei, livezile din zona in­stitutului Pomicol, pepinierele: Nor­dului, Tei-Toboc, Pipera, Sna­gov”, se precizează în scrisoarea tri­mi­­să de primarul general.

În plus, obligaţia municipalităţii este de a asigura suprafaţa minimă de 20 mp/locuitor până la 31 decembrie 2010 şi 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Aceleaşi argumente au fost scrise şi de cele 60 de ONG-uri, amintindu-le aleşilor că în ultima perioadă a avut loc o avalanşă de retrocedări. „S-au pierdut numai în Bucureşti în jur de 1.800 hectare de spaţii verzi. La acest fapt se adaugă şi studiile efectuate în perioada 1999-2000 de Institutul de Sănătate Pu­blică, conform cărora numai în Capi­ta­lă mor anual peste 11.000 de persoane din cauza poluării aerului”.

Dacă OUG 114/2007 va fi modificată, ecologiştii vor cere instituţiilor abilitate atacarea actului normativ la Curtea Costituţională şi Uniunii Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României pe capitolul Mediu. Prima scrisoare tri­misă pe acest subiect a fost a Luciei Varga, deputat PNL, membru în Co­mi­sia pentru Administraţie Publică, una dintre puţinele persoane de­vo­ta­te salvării spaţiilor verzi. Şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a sus­ţi­nut menţinerea articolului 71 de­cla­rând că  dacă acesta va fi schimbat, va fi distrus tot ce mai e verde în Bu­cu­reşti. Edilul Sectorului 2, Neculai On­ţanu, a promis că va face toate de­mer­surile pentru ca OUG 114/2007 să rămână în forma actuală.

×
Subiecte în articol: observator Sorin Oprescu