x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se numără stejarii

Se numără stejarii

de Aura Stoenescu    |    06 Sep 2007   •   00:00
Se numără stejarii

Poliţiştii gorjeni de la Biroul Economic numără stejarii din Dealul Bujorăscu, aflaţi in gestiunea Direcţiei Silvice Tărgu-Jiu, după ce s-au sesizat că o mare parte dintre ei au dispărut. Paguba, care depăşeşte suma de căteva miliarde de lei vechi, tocmai era pe cale să fie ingropată o dată cu cioatele rămase, pentru că terenul cu pricina va fi acoperit de o haldă de steril a Exploatării Miniere Motru.

Intămplător sau nu, in vecinătate şi-au luat pădure, printre alţii, ca să fie despăgubiţi, familia fostului director al Direcţiei, Gheorghe Novac, şi primarul comunei Ciuperceni, Mircea Fometescu, acesta din urmă fiind acuzat de săteni că a impărţit pădurea după bunul său plac, fără să respecte vechile amplasamente.


Incă nu se ştie exact valoarea prejudiciului adus statului şi nici cine sunt autorii, pentru că ancheta e abia la inceput, dar există suficiente indicii pentru a se putea vorbi de delapidare şi abuz in serviciu. Vinovaţii par insă să fie mai mulţi şi cu nume importante, pentru că s-a incercat muşamalizarea cazului, cu toate că gestionarul, in speţă pădurarul Ioan Bornăgel, ar trebui să-şi asume lipsa care s-a produs in decursul anilor trecuţi, după cum arată cioatele, pentru că nu a sesizat-o superiorilor. Cine era şeful lui? Fostul director Gheorghe Novac, ale cărui rude apropiate au primit pădure lăngă carieră şi sunt vecini cu parcela defrişată parţial a statului. Cine le-a dat pădurea? Primarul comunei Ciuperceni, pe raza căreia se află terenul cu pricina, şi care şi-a luat şi el teren in aceeaşi zonă, ştiind că va primi de la minerit despăgubiri de miliarde pentru teren.


CUSUTĂ CU AŢĂ ALBĂ. Nimeni n-a suflat o vorbă pănă acum, cu toate că tăieri de pădure s-au făcut in zonă din 2005, pentru a se face loc haldei de steril Bujorăscu a Carierei Roşiuţa. S-au dat autorizaţii de tăiere pentru mai mulţi proprietari, care trebuiau să defrişeze fiecare bucăţica lui, dar se pare că unii au depăşit limita, intrănd şi peste pădurea rămasă statului. Asta pentru că la licitaţie s-a scos un pachet de 3,5 hectare pe care s-ar afla 97 de metri cubi de material lemnos, or, potrivit amenajamentului silvic (cartea de căpătăi a oricărei păduri, unde se vede vărsta arborilor, densitatea, tipul lor şi lucrările silvice ce urmează să se facă in următorii zece ani), se poate constata că pe respectiva suprafaţă ar trebui să fie peste 250 de metri cubi de material lemnos.


Scoaterea la licitaţie s-a făcut fără acordul Comitetului Director al Direcţiei Silvice Tărgu-Jiu, care a trimis o comisie la faţa locului să vadă dacă raportul suprafaţă/densitate seamănă cu actul de punere in valoare al masei lemnoase. Şi mai ciudat e faptul că prima comisie nu a constatat nici o neregulă, aşa că zilele trecute s-a făcut o nouă comisie, formată chiar din membrii Comitetului Director, care au mers la faţa locului şi au constatat că subalternii incearcă să-i ducă de nas ca să-l salveze pe pădurarul care are gestiunea.


BULINA ROŞIE.
De această problemă internă a Direcţiei Silvice Tărgu-Jiu au aflat şi poliţiştii de la Biroul Economic al IPJ Gorj, care s-au sesizat, au ridicat actele, au mirosit că e caz de abuz şi delapidare, au deschis un dosar şi au trimis o comisie mixtă să numere arborii bucată cu bucată şi să-i marcheze cu bulină roşie, ca să nu se greşească la numărătoare. De asemenea, au cerut topografilor să localizeze cele 3,5 hectare de teren cu ajutorul măsurătorilor din satelit, pentru că terenul e foarte accidentat.

×
Subiecte în articol: observator