x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se opreşte ploaia, dar va fi tot răcoare

Se opreşte ploaia, dar va fi tot răcoare

de Sorin Anghel    |    11 Oct 2010   •   00:00

După o săptămână în care a trebuit să scoatem de la naftalină hainele de iar­nă, începând de astăzi avem parte de o vreme ceva mai blândă. Masa de aer polar care a provocat scăderea tem­peraturilor va lăsa locul unui aer mai cald, de origine mediteraneană, astfel că în prima parte a acestei săp­tă­mâni vom avea parte de zile cu cer va­riabil şi vânt slab. Mercurul din ter­mometre va urca şi el uşor, dar nu va trece de normalul acestei perioade.

La sfârşitul săptămânii trecute, vre­mea a fost deosebit de rece la mun­te. Un grup de 12 turişti au avut pro­bleme serioase pe Transfăgărăşan. Ră­maşi înzăpeziţi cu automobilele, aceştia au fost recuperaţi de salvamontiştii argeşeni şi duşi la refugiul Cota 2.000 din Masivul Făgăraş, unde li s-a asigurat hrană, cazare şi asistenţă medicală. Turiştii, care erau din ora­şele Braşov, Victoria şi Rm. Vâl­cea, s-au întors ieri acasă, după ce drumarii au reuşit să deszăpezească dru­mul. Stratul de zăpadă a atins în unele zone şi 40 de centimetri. Transfăgărăşanul asigură legătura între judeţele Argeş şi Sibiu este închis oficial opt luni pe an, între 1 noiembrie şi 1 iulie, pe sectorul de drum cuprins între kilometrul 104, Piscu Negru, din judeţul Argeş, şi kilometrul 131, Bâlea Cascadă, din judeţul Sibiu.

Circulaţia rutieră pe DN 1A Ploieşti - Braşov, drum destinat în special maşinilor de mare tonaj, s-a desfăşurat cu dificultate, sâmbătă, din cauza ninsorii abundente, în aceste condiţii Poliţia luând decizia să permită accesul TIR-urilor pe DN 1, pe Valea Prahovei.

În mod normal, maşinile de tonaj greu au acces pe DN 1A, pe Valea Prahovei, doar pe timp de noapte, în cursul săptămânii, însă nu şi pe timpul zilei şi în week-end. Zona critică a traseului de pe DN 1A era la graniţa între judeţele Prahova şi Braşov, în zo­na localităţilor Cheia şi Măneciu. De asemenea, pe ruta Braşov - Po­iana Braşov, din cauza ninsorilor, ca­ro­sabilul a fost acoperit cu mâzgă şi s-a circulat în condiţii de iarnă, în zo­nă fiind mobilizate două echipaje de Poliţie Rutieră pentru a dirija cir­cu­laţia. Pe ruta Braşov - Predeal tra­ficul a fost îngreunat din cauza po­le­iu­lui format pe carosabil şi a la­poviţei.

Activitatea în porturile maritime constănţene a fost reluată, ieri, după ce manevrele fuseseră suspendate vineri seară din cauza vântului pu­ternic.
Potrivit reprezentanţilor Că­pi­tăniei Zonale Constanţa, ieri-di­mi­nea­ţă au fost redeschise porturile Constanţa Nord, Midia şi Mangalia, iar singurul în care sunt suspendate în continuare manevrele este Constanţa Sud - fluvial. Specialiştii susţin că şi acesta va deveni operaţional în momentul în care condiţiile meteoro­lo­gice se vor îmbunătăţi.

×
Subiecte în articol: meteo