x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se umplu frontierele

Se umplu frontierele

de Mara Raducanu    |    Lucian Florea    |    28 Mar 2008   •   00:00
Se umplu frontierele

SUMMIT ● În martie 2008, cu 35% mai muli turişti străini decât în martie 2007
Apropierea Summit-ului NATO se face simţită nu doar în Capitală, ci şi la frontierele ţării. Potrivit Poliţiei de Frontieră, în perioada 01-25 martie 2008 s-a înregistrat o creştere cu 35,5% a numărului de persoane străine care au intrat în ţară, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007.



SUMMIT ● În martie 2008, cu 35% mai muli turişti străini decât în martie 2007
Apropierea Summit-ului NATO se face simţită nu doar în Capitală, ci şi la frontierele ţării. Potrivit Poliţiei de Frontieră, în perioada 01-25 martie 2008 s-a înregistrat o creştere cu 35,5% a numărului de persoane străine care au intrat în ţară, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007.


  • 501.195 străini intraţi în ţară în perioada 01-25.03.2008
  • 480.499 străini ieşiţi din ţară în perioada 01-25.03.2008
  • 370.275 străini intraţi în ţară în perioada 01-25.03.2007
  • 359.721 străini ieşiţi din ţară în  perioada 01-25.03.2007

Apropierea Summit-ului NATO se face simţită nu doar în Capitală, ci şi la frontierele ţării. Potrivit Poliţiei de Frontieră, în perioada 01-25 martie 2008 s-a înregistrat o creştere cu 35,5% a numărului de persoane străine care au intrat în ţară, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007.


Astfel, din datele acestora, în perioada menţionată, în  anul 2008 au intrat în ţară 501.195 străini, în timp ce în 2007, pentru  aceeaşi perioadă, ne-au trecut graniţa doar 370.257 persoane. Creşterea este semnificativă şi în cazul cetăţenilor români, 678.020 intrând în ţară în 2008, faţă de doar 537.261 în 2007.


VIGILENŢĂ. Pericolul intrării în ţară a anarhiştilor anti-NATO,  numărul mare de persoane care tranzitează în această perioadă frontierele ţării sunt principalele probleme ale oamenilor legii, peste 1.800 de politişti de frontieră fiind angrenaţi în asigurarea securităţii Summit-ului de la Bucureşti. În acest sens, în conformitate cu prevederile art. 7 din Regulamentul 562/2006 al Consiliului Europei, la nivelul frontierelor terestre, maritime, fluviale şi aeriene sunt efectuate controale riguroase asupra persoanelor, mijloacelor de transport şi bunurilor acestora, scopul fiind prevenirea şi combaterea actelor ilegale, ce ar putea aduce atingere siguranţei naţionale. "Poliţia de Frontieră Română foloseşte, la un nivel maxim, întreaga capacitate logistică existentă la nivelul instituţiei, scopul fiind prevenirea şi combaterea infracţionalitătii transfrontaliere, respectiv asigurarea securităţii acestui eveniment internaţional", ne-a declarat ieri Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră. În vreme ce responsabilii cu securitatea se pregătesc să ia în grijă cei mai "grei" politicieni ai planetei, edilii bucureşteni folosesc ultima sută de metri dinaintea summit-ului să dea o faţă nouă centrului Capitalei. În grabă, cum ne-am obişnuit, se pun borduri, se plantează flori, se vopsesc garduri, se toaletează copaci. Schelele care îmbătrâniseră pe Arcul de Triumf au fost date jos, deşi în cele câteva luni în care au stat acolo nu s-au demarat efectiv lucrările de restaurare, ci doar s-au făcut testări preliminare. Noapte de noapte apar marcaje noi pe şosele, iar indicatoarele către zonele de interes ale oraşului completează imaginea improvizată pe fugă a unei capitale europene.


MAŞINI RIDICATE. În ciuda lucrărilor, traficul rutier încă nu s-a înrăutăţit. Convocate de prin colţuri uitate ale României, caşchetele albe au apărut în mai toate intersecţiile, prinzând din zbor "arta" de a dirija cel mai mare număr de maşini din ţară. Misiunea poliţiştilor a devenit una şi mai ingrată de noaptea trecută, când au început să mute vehiculele parcate ameninţător de aproape de viitorul culoar unic. Sub îndrumarea oamenilor legii, Administraţia Străzilor mută autovehiculele lăsate pe traseul securizat sau pe străzile adiacente la o distanţă mai mică de 15 metri. Şoferii neglijenţi îşi vor găsi maşinile în apropierea culoarului, în afara zonelor interzise, sau se pot informa la telefoanele 9544, 336.05.83 şi 336.09.59.


SUMMIT-UL, BATĂ-L VINA! Restricţiile de circulaţie se înmulţesc peste noapte. În plus, faţă de zonele despre care s-a anunţat deja că vor fi închise, ieri a fost oprit traficul pe Bulevardul Libertăţii, pe tronsoanele dintre Splaiul Independenţei şi Bd. Naţiunilor Unite, respectiv Calea 13 Septembrie şi Bd. Regina Maria. Restricţia va fi în vigoare până la 5 aprilie pentru activităţi din cadrul summit-ului. De asemenea, accesul publicului în Parcul Izvor din Capitală este interzis de astăzi până după finalul reuniunii, singurii care vor putea intra în acest perimetru fiind jurnaliştii acreditaţi. Măsurile cu repercusiuni asupra traficului rutier se fac simţite şi în afara Bucureştiului. La Constanţa se interzice începând de la 1 aprilie staţionarea pe bulevardele Aurel Vlaicu, 1 Decembrie, Alexandru Lăpuşneanu, 1 Mai, Tomis, I.C. Brătianu, Ferdinand, Mamaia şi pe străzile Mircea cel Bătrân şi Primăverii. În ziua trecerii coloanelor oficiale spre Neptun, în vederea întâlnirii Bush – Băsescu, circulaţia va fi complet oprită mai bine de o oră. Şi la Ploieşti, lucrările de reabilitare a Şoselei de Centură vor fi sistate pentru a preveni eventuale incidente în cazul în care o coloană oficială ar trece prin zonă. La Baza Aeriană de la Câmpia Turzii au sosit şase avioane F15 şi sute de militari americani care vor ajuta la supravegherea spaţiului aerian românesc în perioada summit-ului.


Băsescu, botezat "Vasesque"

Şeful statului român nu pare să fie prea cunoscut de staff-ul lui George W. Bush. Pe site-ul oficial al Casei Albe a apărut ieri-dimineaţă informaţia că preşedintele Bush "va călători la Constadt, pe litoralul românesc al Mării Negre, pentru a se întâlni cu preşedintele Vasesque". Textul a fost publicat în transcriptul unei conferinţe pe care consilierul pe probleme de securitate naţională Stephen Hadley a susţinut-o la Washington. Erorile au fost remediate ulterior, iar Ambasada SUA a comunicat pentru Mediafax că este vina unei stenografe.


Televiziunea Alianţei

NATO intenţionează să lanseze la Bucureşti un canal tv care să emită pe internet cu scopul de a îmbunătăţi imaginea Alianţei, a anunţat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, James Appathurai, citat de AP. Imaginile vor putea fi accesate pe www.nato.int cu posibilitatea de a fi preluate şi de posturile tv obişnuite. Proiectul se va concentra asupra misiunii din Afganistan, unde Alianţa are 47.000 de militari. Noua televiziune este finanţată în mare parte de Danemarca. Tot pe internet sunt disponibile si informaţii legate de apropiatul summit, care pot fi accesate acum şi de pe telefonul mobil la adresa m.summitbucharest.ro. (A.V.)

×
Subiecte în articol: observator tara perioada