x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secuii ameninţă cu proteste şi "nesupunere civică".

Secuii ameninţă cu proteste şi "nesupunere civică".

15 Iun 2011   •   06:38
Secuii ameninţă cu proteste şi "nesupunere civică".

"Toti cetatenii, toate autoritatile administratiei publice locale din Tinutul Secuiesc trebuie sa protesteze hotarat si sa se pregateasca chiar si la nesupunere civica, demonstratii stradale, facand guvernul Romaniei sa inteleaga: asa ceva nu se poate face cu Tinutul Secuiesc!", se arata in protestul remis presei, autoritatilor statului roman si ambasadelor SUA, Rusiei si statelor membre ale Uniunii Europene de catre Consiliul National Secuiesc.

Liderul Consiliului, Izsak Balazs, a declarat, astazi, pentru Agerpres, ca expresia de "nesupunere civica" poate avea mai multe forme si ca printre acestea se regaseste neplata impozitelor, blocarea unor portiuni de drumuri si "multe alte forme de protest pasnice".

Potrivit CNS, planul Guvernului Romaniei privind reorganizarea administrativa a tarii este "antidemocratic, contrar angajamentelor internationale asumate de Romania, lezeaza vointa si interesele locuitorilor Tinutului Secuiesc si are drept scop modificarea fortata a proportiilor etnice, in vederea eliminarii din viata publica si din deciziile de nivel local a populatiei de nationalitate maghiara din Tinutul Secuiesc".

"Metoda este caracteristica sistemelor totalitare, iar caracterul ei anti-minoritar insidios este o evidenta nu numai pentru specialisti, dar si in fata opiniei publice internationale, deoarece exista numeroase conventii internationale, ratificate si de Romania, care interzic modificarea delimitarilor unitatilor administrative in defavoarea minoritatilor", se mai arata in document.

"Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel, decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste", precizeaza CNS.

"A intarziat si reactia guvernului patriei-mama si aceste erori si omisiuni laolalta au incurajat generarea unei politici antimaghiare din partea Bucurestiului, creand situatia in care guvernul Romaniei se pregateste astazi sa adopte o impartire administrativa, care intrece in privinta caracterului sau antimaghiar 'reforma administrativa' din 1968 a lui Ceausescu. Concomitent atragem atentia, ca este in spiritul asimilarii voluntare conceptia care identifica Tinutul Secuiesc cu judetele Mures, Harghita si Covasna, considerand parte a Tinutului Secuiesc si teritoriile majoritar romanesti alipite judetului Mures de Ceausescu. Contrar acestei conceptii, in conformitate cu hotararea Adunarii Nationale Secuiesti din Ditrau, delimitarea Tinutului Secuiesc este cea descrisa in Statutul de Autonomie adoptat de Consiliul National Secuiesc si inaintat Parlamentului Romaniei", se mai arata in documentul citat.

×