x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Securistul Stanca, făcut general

Securistul Stanca, făcut general

de Oana Stancu Zamfir    |    12 Iun 2007   •   00:00
Securistul Stanca, făcut general

Trecut in rezervă din SRI in urmă cu mai mulţi ani, securistul Viorel Stanca, şef al PD Sălaj, a fost inaintat ieri la gradul de general printr-un decret semnat de preşedintele Băsescu.

Merite in rezervă - Liderul PD Sălaj, avansat de Băsescu

Trecut in rezervă din SRI in urmă cu mai mulţi ani, securistul Viorel Stanca, şef al PD Sălaj, a fost inaintat ieri la gradul de general printr-un decret semnat de preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat ieri decretul privind acordarea gradului de general de brigadă in rezervă fostului ofiţer de securitate Viorel Stanca, in prezent preşedinte al PD Sălaj. Numele acestuia este unul cu rezonanţe vechi pentru PD, după ce in 2004 el a figurat pe lista "neagră" a Coaliţiei pentru un parlament curat, o asociere de ONG-uri care recomandau partidelor politice să elimine de pe liste candidaţii asupra cărora planau suspiciuni. "Sălaj. Viorel Stanca (PD), ofiţer de contrainformaţii inainte de 1990, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Sălaj, prin grupul de firme Vidalis, firme estimate la o valoare de 15-20 de milioane de euro. Societatea Vidalis a achiziţionat, cu peste 25 de miliarde de lei, căteva active al SC IAIFO Zalău, societate aflată in lichidare voluntară", scria in ghidul Coaliţiei. Preşedintele PD de atunci, Traian Băsescu, a imbrăţişat demersul Coaliţiei pentru un parlament curat, luănd insă apărarea lui Stanca, pe care l-a descris drept un securist bun, unul dintre profesioniştii SRI care nu a făcut poliţie politică.

"MERITĂ ŞI BĂIATUL ĂSTA...". Purtătorul de cuvănt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a ţinut ieri să explice "contribuţia" lui Traian Băsescu in inaintarea in grad a fostului coleg de partid, arătănd că propunerea a aparţinut unei asociaţii a cadrelor in rezervă din cadrul SRI, pe criterii umanitare. Serviciul a inaintat-o CSAT, care a luat decizia, in plus, decretul este contrasemnat şi de Tăriceanu.

Liderul PD Sălaj, Viorel Stanca, arată la răndul său că a lucrat 17 ani in contraspionaj, dar dezminte că l-ar fi cunoscut pe Traian Băsescu pănă cănd nu a intrat in PD. "Colegii din asociaţia ofiţerilor in rezervă din SRI s-au găndit să facă această propunere pentru o grămadă de activităţi pe care le-am avut. Am ajutat o mulţime de colegi bolnavi. Probabil că au zis că merită şi băiatul ăsta ceva... Nu am nici un căştig de pe urma acestui grad. Eu nu voi fi niciodată pensionar. Sunt om de afaceri", ne-a declarat Stanca.

I s-a intocmit dosar penal in 1998

Viorel Stanca este un prosper om de afaceri din Sălaj. O parte din hotelurile pe care le-a cumpărat in judeţ i-au fost văndute de un controversat personaj, Viorel Ştiube, care a fost implicat in denunţarea mai multor magistraţi din Oradea, printre care şi in cazul Lele. Pe numele lui Stanca, in urma unor controale ale Gărzii Financiare Mureş in 1998, s-a intocmit un dosar. Impotriva sa a inceput urmărirea penală pentru evaziune fiscală de circa 3 miliarde de lei. Preşedintele PD Sălaj susţinea că un grup de producători de alcool l-ar fi scos ţap ispăşitor pentru a-l face scăpat pe timişoreanul Petru Wilkovits. Dosarul lui Stanca a fost inchis, deoarece instanţa a descoperit vicii de procedură. Tot astăzi preşedintele a mai semnat şi un decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliţie domnului Baci Constantin -Cristian din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, implicat in scandalul caselor din Ministerul de Interne. Recent, Wilkovits a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru dare de mită, delapidare şi evaziune fiscală. Stanca i-a trimis fostului ministru Monica Macovei un memoriu in care il acuză pe Mircea Zarie, pe care il consideră principalul artizan al anchetei impotriva sa. (Andrei Bădin)

×
Subiecte în articol: observator stanca sălaj