x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şedinţă la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că celebra "erată" a fost trimisă legal la Monitorul Oficial (Surse)

Şedinţă la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că celebra "erată" a fost trimisă legal la Monitorul Oficial (Surse)

14 Aug 2012   •   06:38
Şedinţă la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că celebra "erată" a fost trimisă legal la Monitorul Oficial (Surse)

UPDATE 13:22

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca celebra 'erata' - indreptarea 'erorii materiale' din decizia Curtii din data de 2 august a fost trimisa la Monitorul Oficial in conditii legale, informeaza Antena 3.

Conform surselor Mediafax, opinia majoritatii judecatorilor prezenti la sedinta de plen a CC a fost ca judecatorul Stefan Minea ar fi fost indreptatit sa transmita la Monitorul Oficial rectificarea in ceea ce priveste motivarea Curtii pe contestatiile privind referendumul din 29 iulie. Argumentele invocate in sedinta de plen de catre majoritatea judecatorilor au fost ca acesta era atat judecator raportor, cat si judecator de serviciu, au mai precizat sursele citate.

UPDATE: 11:40

Curtea Constitutionala a primit de la Parchetul instantei supreme o informare privind ancheta desfasurata in cazul listelor electorale, au declarat surse oficiale.
Conform surselor citate, la Curte nu au sosit documente de la Parchet, ci doar o informare legata de ancheta care priveste si listele electorale.
De altfel, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a precizat marti ca nu i-au fost solicitate documente de catre CC si ca, prin urmare, nici nu a trimis Curtii documente.
Pe de alta parte, surse oficiale au relatat ca judecatorii CC discuta, in deschiderea sedintei de marti, care a inceput in urma cu putin timp, despre erata trimisa la Monitorul Oficial si despre adresele transmise Guvernului in legatura cu referendumul din 29 iulie.
Parchetul instantei supreme are toata baza de date cu cetatenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Directia pentru Evidenta Persoanelor, BEC, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si Directia Generala de Pasapoarte.

UPDATE 10:40

Haos total! Judecatorul Curtii Constitutionale, Petre Lazaroiu, sustine ca a primit listele electorale permanente de la Parchetul General, transmite Realitatea TV.

UPDATE 10:35

Parchetul General sustine ca nu a transmis Curtii Constitutionale listele electorale permanente si ca nici nu a primit o solicitare in acest sens, transmite Realitatea TV.

UPDATE: 10.25

Parchetul a trimis Curtii Constitutionale listele electorale permanente colectate, ieri, de la Autoritatea Electorala Permanenta, transmite Realitatea TV, citand un judecator al Curtii Constitutionale, caruia nu i-a precizat numele. Conform Realitatea TV, Curtea Constitutionala ar putea lua in discutie chiar in cursul zilei de azi pronuntarea asupra rezultatului referendumului, folosindu-se de listele electorale permanente transmise de procurori. Halucinant!

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei se reuneste, azi, de la ora 10.00, pentru a lamuri exact ceea ce Curtea Constitutionala cere Guvernului pentru a valida referendumul din 29 iulie.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, s-a prezentat primul, la sediu, cu o ora inainte de inceperea sedintei.

Acesta a declarat ca adresa Curtii trimise la Monitorul Oficial a fost facuta in conditii legale si ca nu a semnat-o deoarece era in concediu.

'A fost trimisa in conditii strict legale. Eram in concediu. Judecatorul de serviciu este cel care semneaza in locul presedintelui', a afirmat Zegrean.

Intrebat in legatura cu adresa din 6 august, presedintele a subliniat ca aceea ii apartine.

De asemenea, Zegrean a confirmat ca luni seara a primit o scrisoare de la primul-ministru si ca doreste sa o citeasca.

Intrebat daca CCR mai asteapta ceva de la Guvern si daca mai este legal acest lucru, Augustin Zegrean a raspuns:

'Poate sa fie nelegal ce ne trimite Guvernul?'.

In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.

Ulterior, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.

Saptamana trecuta, trei judecatori de la CCR au solicitat intrunirea plenului Curtii pentru a lamuri situatia legata de publicarea eratei referitoare la decizia luata, in conditiile in care nu au fost consultati.

De asemenea, miercurea trecuta, o persoana fizica a trimis, prin email, o plangere penala la Parchetul General, in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ''erori materiale'' din decizia privind listele electorale folosite la referendum.

Presedintele Curtii, Augustin Zegrean, s-a prezentat cu o ora inainte, la sediul CC.

×