x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞEF NOU LA IGPR - Alt căpitan de plai

ŞEF NOU LA IGPR - Alt căpitan de plai

de Mara Raducanu    |    18 Oct 2008   •   00:00
ŞEF NOU LA IGPR - Alt căpitan de plai

Scandalul autospecialelor achiziţio­nate de IGPR nu a rămas fără urmări. Ca de obicei, ministrul David s-a "spălat" pe mâini de toate păcatele şi a rezolvat situaţia în stilu-i caracteristic. Adică, l-a demis pe Gheorghe Popa, numindu-l în locul lui pe Gheorghi Plai. Până la finalizarea cercetărilor DNA, contractul cu firma Ager Leasing a fost suspendat.



Scandalul autospecialelor achiziţio­nate de IGPR nu a rămas fără urmări. Ca de obicei, ministrul David s-a "spălat" pe mâini de toate păcatele şi a rezolvat situaţia în stilu-i caracteristic. Adică, l-a demis pe Gheorghe Popa, numindu-l în locul lui pe Gheorghi Plai. Până la finalizarea cercetărilor DNA, contractul cu firma Ager Leasing a fost suspendat.

Anunţul a fost făcut ieri de şeful interimar al Poliţiei Române, Gheorghi Plai, care a declarat că suspendarea contractului se poate face şi pe cale amiabilă. "Având în vedere concluziile cuprinse în raportul Corpului de Control al MIRA privind achiziţia publică de autospeciale prin leasing financiar al IGPR, prin care se fac cunoscute anumite nereguli în procesul de derulare al achiziţiei amintite cu privire la preţ şi la neîndeplinirea cerinţelor minime stabilite în documentaţia de atribuire, s-a hotărât declanşarea procedurilor de suspendare a derulării contractelor pentru clarificarea tuturor aspectelor şi a investigaţiilor pe care DNA le are în curs", a declarat Plai. Acesta a mai spus că este posibil să existe riscul de a plăti daune din cauza suspendării, precizând totuşi că suspendarea se poate face pe cale amiabilă sau se poate discuta cu Ager Laesing pentru o renegociere a preţului.

IERI DEMIS, ASTĂZI MARE ŞEF!

Deşi acum este noul şef interimar al IGPR, nici ascensiunea profesională a chestorului Plai nu a fost una lipsită de surprize. Acesta a fost demis de la conducerea IPJ Iaşi la începutul anului 2006, pentru modul în care a condus ancheta în cazul Larisei Chelaru, fetiţa găsită moartă într-un tomberon, la peste două luni de la dispariţie. La rândul lui, chestorul Gheorge Popa a explicat ieri că era obligat să semneze contractul pentru achiziţia autospecialelor de poliţie, pentru că risca sancţiuni de un miliard de lei. Fostul şef al IGPR a ţinut însă să precizeze că întreaga procedură a fost una perfect legală. "Îmi menţin afirmaţiile că tot ceea ce am făcut este legal (…) Eram obligat să semnez acest contract, altfel riscam sancţiuni de cel puţin un miliard de lei şi daune către ofertanţi", a afirmat acesta.

O MÂNĂ SPALĂ PE ALTA!
Premierul Tăriceanu  consideră că bosul de la Interne a procedat foarte corect în gestionarea situaţiei creată la Poliţia Română, în urma căreia a hotărât eliberarea din funcţie a chestorului Popa. El a adăugat că şeful statului nu a descoperit problemele acestui contract înaintea ministrului de Interne. "Care era alternativa? Ce era să facă minis­trul David? Să iasă la televizor şi să facă justiţie la televizor acuzând înainte de a avea dovezi clare şi substituindu-se justiţiei?! Nu, a procedat corect. Justiţia nu se face la televizor, anunţând că s-a prins vinovatul. Într-un stat de drept, justiţia este chemată să pedepsească pe cei vinovaţi, dacă au încălcat legea." Totodată, premierul a ţinut să lămurească faptul că nu s-a ajuns la semnarea contractului respectiv de achiziţie a maşinilor de poliţie, situaţia limitându-se la o licitaţie în urma căreia o firmă a fost declarată câştigătoare. Chestorul Gheorghe Popa va fi pus la dispoziţia MIRA, urmând să ocupe o funcţie conform gradului şi pregătirii sale profesio­nale. Oare ce ţap ispăşitor va mai găsi ministrul David?

SERVICIILE TAC SUSPECT - Popa a suflat de pomană în iaurt

  • de Violeta Fotache
Săracul chestor Gheorghe Popa! Oricât a încercat să se ferească de "securea ministerială" luându-şi măsuri de precauţie suplimentare pe lângă cele privind strict legalitatea procedurii de achiziţie, Gheor­ghe Popa nu a reuşit să-şi păstreze scaunul de şef peste Poliţia Română.

Deşi el şi-a luat drept scut două dintre serviciile secrete specializate, DGIPI şi SRI, şi două dintre structurile de anchetă din cadrul MIRA, cum sunt DGA şi Direcţia de luptă împotriva criminalităţii economico-financiare din IGPR, pe care le-a tot întrebat despre firmele câştigătoare, despre una, despre alta. Concret, după plecarea lui Dan Fătuloiu de la şefia IGPR, Popa a "preluat" un "cartof fier­binte" pe care nu s-a priceput să-l "congeleze", astfel că flacăra a izbu­cnit în ograda lui, în ciuda faptului că struc­turile de specialitate din MIRA au avizat pas cu pas procedura. "A căzut" Popa, dar atunci trebuie să mai ca­dă nişte capete şi din MIRA, mai ales din direcţiile juridice care au dat avize de legalitate, ştiut fiind că juristul este obligat să dea un aviz în conformitate cu legea, şi nu cu ordinele pe care i le dau superiorii ierarhici. Pentru că dacă suspenzi procedurile de achiziţie, în această fază, nu poţi s-o faci decât pe motive de nelegalitate. Şi dacă ai constatat acum nelegalita­tea, înseamnă că toţi juriştii care au spus până în prezent că totul este le­gal trebuie daţi afară, deoarece ei au greşit. Numai că cei cu pu­tere de decizie se pare că merg pe principiul: am găsit un vinovat, l-am dat, gata, am potolit setea de sânge a opiniei publice. Suspectă e şi tăcerea din partea DGIPI şi a SRI, ambele invocate în apărare de Gheorghe Popa.

×
Subiecte în articol: observator popa igpr