x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful INS, chemat la Guvern şi ameninţat de Boc cu demiterea

Şeful INS, chemat la Guvern şi ameninţat de Boc cu demiterea

de Aniela Nine    |    26 Oct 2011   •   17:57
Şeful INS, chemat la Guvern şi ameninţat de Boc cu demiterea

Demiterea purtatorului de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu, de ieri de la pranz, a capatat explicatii neoficiale aseara: seful INS fusese amenintat cu demiterea de primul ministru Emil Boc daca nu rezolva problema CNP-urilor dupa ce fusese convocat de urgenta la Guvern.

Surse oficiale citate de Mediafax au relatat aseara ca presedintele Institutului National de Statistica, Vergiliu Voineagu, a fost chemat la Guvern in cursul zilei de ieri pentru a prezenta ministrilor reuniti in sedinta explicatii privind problemele aparute in derularea recensamantului si a fost amenintat de premierul Emil Boc cu demiterea daca situatia nu e remediata. "A fost o discutie tensionata in Guvern, seful INS fiind chemat sa prezinte o informare membrilor Executivului privind situatia la zi a desfasurarii recensamantului", au relatat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul a transmis ca este extrem de nemultumit de modul in care recensamantul a fost organizat si desfasurat pana in prezent si l-a amenintat pe presedintele INS ca va fi demis daca problemele nu vor fi remediate. "Ceea ce s-a intamplat este forma suprema a incompetentei", i-a spus Boc lui Voineagu, cerandu-i ca problema CNP-urilor sa fie remediata cu "minim de disconfort", au mai spus sursele prezente la discutie.

Un alt subiect al discutiei, potrivit acelorasi surse, ar fi fost si situatia miilor de persoane inscrise ca recenzori care s-au retras saptamana trecuta, dupa inceperea recensamantului, invocand diverse motive, intre care si acela ca somerii care participa la aceasta activitate ar trebui sa renunte la indemnizatia de somaj in perioada respectiva. Premierului Emil Boc i s-a prezentat insa o informare din care rezulta ca in aceasta situatie s-ar afla doar 605 persoane, concluzia fiind ca in aceste conditii nu se justifica emiterea unui act normativ care sa modifice aceasta regula.

In acest context, desi presedintele INS sustinea in cursul zilei de ieri ca lucrurile sunt sub control si nu exista motive pentru prelungirea perioadei de recensamant, Guvernul ia in calcul o eventuala prelungire a acestei perioade in care trebuia realizat recensamantul populatiei si locuintelor, asta daca datele pe care conducerea Institutului National de Statistica trebuie sa le prezinte pana cel tarziu maine vor indica o depasire a termenului legal. Premierul Emil Boc i-a cerut lui Voineagu ca , cel tarziu pana maine, sa prezinte date concrete privind recensamantul si sa precizeze daca se poate incadra sau nu in termenul legal stabilit pentru finalizarea operatiunii. "In cazul in care datele care urmeaza sa fie prezentate vor indica depasirea acestui termen, Guvernul va emite un act normativ de prelungire a perioadei aferente recensamantului", au mai declarat sursele citate de Mediafax. Recensamantul populatiei si locuintelor a inceput la 20 octombrie si trebuie finalizat pana la 31 octombrie.

×