x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seismele din România ar putea fi prezise cu 4 ore înainte

Seismele din România ar putea fi prezise cu 4 ore înainte

de L. Budin    |    02 Dec 2019   •   11:31
Seismele din România ar putea fi prezise cu 4 ore înainte

Ce-ar fi să ştim că vine un cutremur cu 4-8 ore înainte ca acesta să se producă şi să avem suficient timp să ne punem la adăpost? Reprezentanţii companiei israeliene Ionoterra au afirmat, într-o conferinţă care a avut loc la Bucureşti, că pot prezice în timp util orice seism cu magnitudine mare şi au prezentat, în premieră, intenţia de a implementa la noi un sistem de predicţie şi detecţie.

 

 

 

Ionoterra este o companie israeliană de cercetare şi dezvoltare care reuneşte experţi în geofizică şi sisteme radar. Aparatura specifică permite depistarea fenomenelor care au loc în ionosferă – partea superioară a atmosferei, caracterizată prin ionizarea parţială a moleculelor gazoase, sub influenţa radiaţiei solare. Fenomenele din ionosferă, spun specialiştii, oglindesc fidel transformările care preced şi urmează mişcările tectonice de amploare şi pot fi depistate şi interpretate la timp pentru a anunţa apariţia unui seism cu magnitudinea de peste 4,5 pe scara Richter, cu o precizie de 90%.

Tehnologia companiei este bazată pe urmărirea unor parametri precursori ai seismului şi dă informaţii despre trei indicatori esenţiali: unde va avea loc cutremurului, când va avea loc şi ce magnitudine va avea.

 

Hartă geoseismică de risc

Folosind radare şi senzori, sistemul Ionoterra scanează o anumită regiune din ionosferă, deasupra unei zone seismice active. Pe baza unui algoritm, sunt analizate informaţiile şi se desenează în timp real o hartă geoseismică de risc pentru regiunea monitorizată. Astfel, se poate da alerta chiar şi cu 8 ore în avans.

Algoritmul Ionoterra a fost dezvoltat după 25 de ani de cercetări. Între 5 septembrie şi 25 septembrie 2019, compania israeliană a făcut un experiment cu Universităţii din Bălţi (Republica Moldova), pentru a monitoriza activitatea seismică din Turcia şi Grecia. Au fost prognozate peste 60 de cutremure, cu o precizie de 90%.

 

Sistem de răspuns eficient

Mihail Lala, unul din investitorii Ionoterra, a anunţat că s-a încheiat un parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti. La anul, se va monitoriza zona seismică Vrancea, timp de şase luni, şi se vor emite alerte în timp real. Alertele vor fi anunţate doar autorităţilor, pentru a nu crea panică în rândul populaţiei. Investitorul a adăugat că e nevoie şi de un plan de răspuns al statului român. La rândul său, rectorul UPB, Mihai Costoiu, a dorit să pună autorităţilor câteva întrebări: „Ce facem, ce faceţi cu datele pe care le oferă acest proiect? Care e răspunsul nostru, al societăţii, la datele pe care ştiinţa le oferă?”. Rectorul a conchis următoarele: „Patru ore înseamnă extrem de puţin dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Trebuie să creăm un sistem de răspuns eficient şi un model educaţional sănătos, astfel încât acest tip de informaţii să nu creeze panică, ci să ne ajute pe noi toţi.”

 

„Dacă acest proiect va reuşi, şi suntem convişi că va reuşi, responsabilitatea socială devine extrem de importantă”.

Mihnea Costoiu, rectorul UPB

×
Subiecte în articol: Ionoterra