x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SEMNAL DE ALARMĂ - Indicatoarele bine ascunse

SEMNAL DE ALARMĂ - Indicatoarele bine ascunse

de Mara Raducanu    |    29 Sep 2008   •   00:00
SEMNAL DE ALARMĂ - Indicatoarele bine ascunse

Bucureştiul este la momentul actual invadat de panouri publicitare. Culmea, majoritatea miilor de panouri acoperă, pe lângă spaţiul verde, şi o parte dintre semafoarele şi indicatoarele de circu­laţie. Autorităţile s-au retras deja în bârlog. Să ne mai mire că suntem fruntaşi la accidente rutiere?!



Bucureştiul este la momentul actual invadat de panouri publicitare. Culmea, majoritatea miilor de panouri acoperă, pe lângă spaţiul verde, şi o parte dintre semafoarele şi indicatoarele de circu­laţie. Autorităţile s-au retras deja în bârlog. Să ne mai mire că suntem fruntaşi la accidente rutiere?!

Felicitări pentru rubrică. Pe când una privind reguli de comportament ci­vic/stradal? Mulţi (cu excepţia uno­ra) le-ar respecta, dar nu le cunosc. Ţin să vă anunţ şi eu de un blocaj rutier în Sectorul 2, Bulevardul Carol I, venind de la Universitate. Înainte de intersecţia cu Ca­lea Moşilor, o bretea de câţiva metri a fost concepută să îţi permită să virezi dreapta, ca să intri pe Calea Moşilor, pe li­nia de tramvai, în sensul Piaţa Sf. Gheor­ghe. Breteaua îţi permite, dar şme­cherii care au transformat-o în parcare, nu. Este singura cale de a vira la dreapta!."

Iată câteva dintre problemele pe care ni le semnalează pentru rubrica "Trafic greu" domnul Ropotean Nicolae, din Bu­cu­reşti. Mai mult, cititorul nostru adu­ce în discuţie o problemă foarte delicată, că­reia autorităţile nu i-au acordat nici pe de­parte importanţa cuvenită. Dar care, spre informarea lor târzie, reprezintă cau­za multor accidente de circulaţie. "Frun­zele copacilor şi unele panouri pu­blicitare, pe cât de estetice şi de utile par, pe atât sunt de periculoase. Amplasarea lor maschează de cele mai multe ori se­ma­foarele şi indicatoarele de circulaţie. Pentru exemplificare, vezi trecerea de pi­e­­­toni de la intrarea pe Bulevardul Carol I din Rosetti, la intersecţia cu Speranţei."

Panourile publicitare, un pericol pentru şoferi
Blocaje rutiere, panouri publicitare am­­plasate unde pică mai bine pentru vi­zibiliatatea reclamei în cauză, copaci ne­toaletaţi, frunze lăsate grămezi, maşini parcate fiecare după pofta inimii, reguli de circulaţie încălcate cu bună ştiinţă chiar sub nasul oamenilor legii, modelaţi parcă din plastilină. Sunt principalele cauze (de altfel, binecunoscute!) lăsate netratate de cei avizaţi cu rezolvarea lor. Facem planuri măreţe, însă la faţa locului capitulăm din prima. Mărturie stau accidentele mortale ale artistului Teo Peter (5 decembrie 2004) şi ale regizorului Cristian Nemescu (26 august 2006),
atunci când autorităţile haotice nu au făcut decât să dea din colţ în colţ.

Autorităţile, în bârlog
Ciudat este faptul că "la mica înţe­legere" rezolvăm aceste probleme doar când suntem presaţi de anumite situaţii. Avem dovada clară a Summit-ului NATO când, într-un timp record am coafat anumite zone ale Ca­pitalei, am măturat bulevardele, am îm­prospătat spaţiile verzi, am suplimentat numărul poliţiştilor din intersecţii şi am strâns până şi maidane­zii. În ciuda fap­tului că autorităţile par implicate trup şi suflet în rezolvarea unor astfel de proble­me, realitatea este cu to­tul şi cu totul alta. Toate subiectele le­gate de haosul din tra­ficul din Bucu­reşti şi nu numai rămân la masa discu­ţiilor. Problema adusă în discuţie de cititor nu este una deloc de neglijat. Şi cu toate acestea, nimeni nu se sinchiseşte să ia vreo mă­su­ră. Bucureştiul este invadat de panouri pu­blicitare. Culmea, majoritatea miilor de pa­nouri acoperă, pe lângă spaţiul ver­de, şi o parte dintre semafoarele şi indicatoarele de circulaţie. De ce ne mai miră că suntem frun­taşi la accidente ru­tiere şi că pe şosele oamenii mor pe ca­pe­te?!

SCHIMBÂRI RUTIERE - Şoferii, "arşi" mai mult la buzunar!

Atenţie, şoferi! Mare grijă la echipajele de poliţie şi la respectarea regu­lilor de circulaţie. Asta pentru că, în­cepând din 1 octombrie, punctul de amendă ajunge la 54 de lei, propor­ţional cu salariul minim brut.  

Punctul de amendă reprezintă, con­form legii, 10% din salariul mi­nim brut pe ţară. Guvernul a decis, prin Hotărârea 1.051/10.09.2008, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 540 lei lunar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2008. Şi tot de miercuri, pentru nepurtarea centurii de siguranţă, amenda creşte de la 150 la 162 de lei. Comparativ cu salariul minim valabil în prezent, de 500 de lei lunar, majorarea punctului amendă este de opt procente. O nouă creştere a salariului minim brut pe ţară va avea loc la 1 ianuarie 2009. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, acesta va fi de 600 lei lunar, înregis­trându-se atunci o majorare cu 11,1 la sută.

BRAŞOV – RÂŞNOV / Răvăşiţi ca oile în trafic

Timp de două zile, Branul a îmbrăcat straie de sărbă­toa­re pentru a primi cu tot alaiul bârsanele de la munte.
Turiştii s-au înghesuit să ajungă în zonă pentru a degusta mâncăruri tra­diţionale ro­mâ­neşti  şi diferite sortimente de brân­zeturi. S-a mâncat, s-a băut, s-a dansat şi s-a petrecut pe cinste. Asta, pentru cine a mai avut chef, pentru că încă de dimineaţă s-a stat în trafic ore întregi. Aşa cum era de aşteptat, între Braşov şi Râşnov  blocajele în trafic nu au întârziat să apa­ră, iar oa­menii s-au "răvăşit" aştep­tând ore în­tregi în maşini.  Circulaţia bară la bară a cam tăiat cheful de săr­bătoare al unora, maşinile formând cozi pe mai mulţi kilometri.

PRO CETĂŢEAN / Scrie şi tu la "Trafic greu!"

De astăzi, noi îţi ascultăm proble­­mele şi  sancţionăm nedreptăţile.
Nu mai suporţi traficul de coşmar; te-au înnebunit blocajele rutiere; te sufocă maşinile; semafoarele nu merg, iar vecinul de trafic te în­jură de mama focului; poliţistul din intersecţie te-a amendat pe ne­drept; ai fost martor la un accident cu urmări grave; ţi s-a cerut fără ru­şine şpagă; ai văzut pe cineva cum aruncă chiştoace pe geamul maşinii; sau pe ci­neva care a sărit la bătaie; acum nu mai trebuie să taci.
Vor­beş­te-ne cu încre­de­re despre ce ţi s-a în­tîmplat în trafic la rubrica "Trafic greu!", la adre­sa traficgreu@jurna­lul.ro sau prin poş­tă: Jurnalul Naţional – Piaţa Presei Li­bere nr. 1, Corp D, etaj 8, Sector 1, Bu­cureşti, pentru "Cetăţeanul în trafic"!

×
Subiecte în articol: observator trafic