x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorii au adoptat propunerea legislativă prin care sunt recunoscute profesiile de bonă şi de babysitter

Senatorii au adoptat propunerea legislativă prin care sunt recunoscute profesiile de bonă şi de babysitter

18 Feb 2014   •   12:23
Senatorii au adoptat propunerea legislativă prin care sunt recunoscute profesiile de bonă şi de babysitter

Propunerea legislativă prin care sunt recunoscute profesiile de bonă şi de babysitter, dar şi necesitatea formării unui personal de specialitate, a fost adoptată marţi de către plenul Senatului cu majoritate de voturi.

Propunerea de lege precizează că profesiile de bonă şi de babysitter vor putea fi practicate, astfel, numai de către persoane calificate conform standardelor ocupaţionale şi care oferă servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu a copilului pe timpul zilei.

Aceste profesii pot fi practicate atât de cetăţeni români, cât şi străini, care au însă domiciliul sau reşedinţa legală în aceeaşi localitate cu domiciliul beneficiarilor serviciilor oferite.

'Furnizorii de servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu pot fi persoane fizice sau juridice, publice sau private, care oferă servicii de îngrijire şi supraveghere', se precizează într-un amendament adoptat de către plen.

Bona poate să ofere simultan servicii de îngrijire şi supraveghere pentru cel mult patru copii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi patru ani. Pentru copiii cu vârsta de peste patru ani, bona poate oferi simultan servicii pentru cel mult şase copii.

'Bona şi/sau babysitterul pot înfiinţa servicii de îngrijire şi supraveghere la domiciliu a copilului pe timpul zilei, persoane fizice sau juridice autorizate, ca servicii sociale destinate menţinerii copilului în familie şi depăşirii unei situaţii de dificultate prin reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională şi încurajării ocupării pe piaţa muncii', se arată în textul propunerii de lege.

Potrivit unui alt amendament adoptat de către plen, beneficiarul acestor servicii este copilul provenind din familii care solicită sprijin pentru creşterea acestuia şi nu reprezentantul legal al copilului, aşa cum prevedea legea într-o primă fază.

Propunerea de lege, care are un caracter ordinar, a fost adoptată de către Senat ca primă Cameră sesizată.

×
Subiecte în articol: bona babysitter profesii recunoscute