x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Cezar Măgureanu a fost pus sub acuzare

Senatorul Cezar Măgureanu a fost pus sub acuzare

de Petru Zoltan    |    26 Iul 2012   •   17:51
Senatorul Cezar Măgureanu a fost pus sub acuzare

Dosarul de evaziune fiscala in care prejudiciul adus statului se ridica la cel putin 100 de milioane de euro ii da fiori lui Sorin Blejnar, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Mai ales ca doi dintre subalterni sai au fost arestati preventiv pentru 29 de zile. Este vorba despre Nicusor Dragan, director general adjunct al ANAF, si Dan Stroe, director de achizitii in cadrul ANAF, care sunt acuzati ca au protejat gruparea de crima organizata din care faceau parte senatorul Cezar Magureanu, fiica si ginerele sau, Octavian Grecu, liderul clanului "Butoane", mai multi comisari de la Garda Financiara, plus o multime de afaceristi controversati. In total, 39 de persoane au primit mandate de arestare.

Directorul adjunct al ANAF, Nicusor Dragan, se pare ca dansa pe sfoara in fata evazionistilor. Procurorii sustin ca acesta era subordonat total suspectilor de evaziune, le proteja firmele si bloca verificarile cerute de diverse structuri ale statului. La un moment dat autoritatile din Ungaria au cerut mai multe informatii cu privire la una dintre firmele implicate in dosarul de evaziune fiscala, insa Dragan a refuzat sa ofere informatiile cerute si a tergiversat efectuare controalelor. Cu toate acestea, firma a primit o rambursare ilegala de TVA in valoare de 60 de milioane lei, adica in jur de 13 milioane euro. Mai mult l-a informat pe Constantin Tudor, patronul catorva firme implicate in schema de evaziune, ca a intrat in atentia autoritatilor.

Fostul director al ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat intr-un alt dosar de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat, in care sunt acuzati fostul sau sef de cabinet Codrut Marta si fostul sef al Vamilor Viorel Comanita, pentru o evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro. Intamplator sau nu, numele lui Blejnar apare si in acest dosar, strans legat de cel al lui Cezar Magureanu. In urma unor interceptari telefonice, rezulta ca Cezar Magureanu se plangea unei persoane de la IGP de faptul ca firmele sale sunt sufocate de controale. Acelasi lucru ii spunea si lui Sorin Blejnar si ca ar trebui sa se faca ceva in acest sens. Potrivit unei declaratii data de directoarea de la Finante Giurgiu in fata procurorilor DIICOT, rezulta ca femeia ar fi fost amenintata de senatorul Cezar Magureanu cu Comisia de abuzuri a Parlamentului, daca nu inceteaza cu controalele la firmele apropiatilor sai. A doua zi, Sorin Blejnar a chemat-o in biroul sau cerandu-i o situatie detaliata a controalelor pe care le-a facut. Dupa ce se s-a prezentat, ieri, la audieri senatorul a fost instiintat ca nu are voie sa paraseasca tara timp de 30 de zile. Acesta a declarat ca "nu a facut nimic care sa contravina legilor". Tot ieri, au fost adusi la DIICOT mai multi saci cu bani ridicati de la evazionisti.

In cadrul unei conferinte de presa, premierul Victor Ponta a declarat ca fost conducere a ANAF a prejudiciat statul cu 1,2 miliarde de lei, prin protejarea unor firme: "Vreau sa salut si sa incurajez eforturile facute de Justitie, privind sanctionarea penala a celor care, in ultimii ani, au prejudiciat grav bugetul statului".

×