x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Lungu (PMP): Sedarea şi lovirea copiilor în centrele de plasament are efective grave, pe termen lung

Senatorul Lungu (PMP): Sedarea şi lovirea copiilor în centrele de plasament are efective grave, pe termen lung

15 Sep 2018   •   18:30
Senatorul Lungu (PMP): Sedarea şi lovirea copiilor în centrele de plasament are efective grave, pe termen lung

Senatorul PMP Vasile-Cristian Lungu afirmă, într-un comunicat, că lovirea şi administrarea de sedative copiilor din centrele de plasament are efecte grave, pe termen lung, asupra sănătăţii fizice şi psihice a acestora, el solicitând Ministerului Muncii să ia măsuri în acest sens. 

Potrivit sursei citate, senatorul trage un semnal de alarmă asupra relelor tratamente aplicate copiilor aflaţi în centrele de plasament din România şi subliniază efectele negative ale sedării şi lovirii acestor copii. 

"S-au observat comportamente neobişnuite ale elevilor proveniţi din unele centre de plasament, care fie adormeau frecvent la şcoală, în timpul cursurilor, fie erau extrem de agitaţi. Sedativele administrate acestor suflete mai puţin norocoase pot avea efecte grave asupra sănătăţii lor fizice şi psihice. Administrate pe termen lung şi fără a fi necesare, sedativele pot duce la dezvoltarea unor forme grave de Parkinson şi pot să scadă considerabil IQ-ul celor cărora le sunt administrate substanţele", susţine Vasile-Cristian Lungu. 

El consideră că tinerii aflaţi în centrele de plasament au nevoie de înţelegere şi susţinere pentru a-şi dezvolta un comportament echilibrat şi că "o asistenţă profesionistă ar îndrepta comportamentul celor din centrele de plasament cu mai multă uşurinţă decât sedativele care pot agrava integritatea fizică şi psihică a copiilor. 

Parlamentarul menţionează că a adresat în plenul Senatului o interpelare către Ministrul Muncii şi al Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, solicitându-i răspunsuri legate de modul de funcţionare al centrelor de plasament. Senatorul PMP invocă necesitatea unui personal pregătit în domeniul Asistenţei Sociale, a evaluării constante a personalului, alături de o monitorizare atentă a administrării tratamentelor medicamentoase. 

El se referă şi la copii, care au nevoie de activităţi adaptate nivelului lor de dezvoltare, dar şi de consiliere psihologică. "Luaţi în considerare faptul că activităţile ludice şi socializarea sunt esenţiale pentru păstrarea echilibrului psihic al copiilor din centrele de plasament? (...) Beneficiază aceştia de şedinţe de consiliere şi evaluare psihologică lunare sau bilunare?", mai adaugă senatorul PMP, potrivit sursei citate.

×
Subiecte în articol: Vasile-Cristian Lungu