x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul Vasile Duta de doua ori coruptie

Senatorul Vasile Duta de doua ori coruptie

10 Iun 2004   •   00:00

Senatorul PSD Vasile Duta este urmarit penal pentru o noua infractiune de trafic de influenta. El a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie in legatura cu noua acuzatie.

MIRUNA PASA

Procurorii anticoruptie de la Serviciul Anchete Speciale au extins ieri urmarirea penala fata de senatorul Duta si avocatul Vania Zabou. Ei au fost invinuiti pentru prima data, in aprilie 2004, pentru trafic de influenta. Cea de-a doua invinuire, adusa ieri la cunostinta senatorului Vasile Duta, priveste o noua infractiune de trafic de influenta savarsita in cursul anului 2002. Potrivit anchetatorilor, cei doi ar fi pretins si primit suma de 10.500 de dolari de la Vasile Gheorghe, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru sustragere de produse petroliere. In schimbul banilor ei ar fi promis ca, in calitate de aparatori, pot interveni pe langa magistratii Curtii de Apel Ploiesti pentru schimbarea incadrarii juridice si reducerea pedepsei stabilite de instanta de fond. Din suma pretinsa, 5.600 de dolari i-ar fi revenit senatorului Duta, iar 4.900 de dolari avocatei Vania Zabou.

APARARE. Senatorul Vasile Duta a sustinut, dupa ce a iesit de la audieri, ca poate demonstra cu probe ca este o victima a persoanelor din lumea interlopa a judetului Bihor, despre ale caror afaceri necurate ar avea cunostinta.

Primele acuzatii

Prima invinuire adusa de procurorii anticoruptie, in aprilie 2004 are la baza doua denunturi. Senatorul si avocata sunt acuzati ca ar fi cerut, in aprilie 2002, unei persoane cercetate pentru infractiuni economice suma de 10.000 de dolari promitand in schimbul banilor sa influenteze organele de ancheta care urmau sa solutioneze cauza. Cei doi au mai fost denuntati si pentru faptul ca ar fi pretins 5.000 de dolari de la rudele unei persoane arestate pentru intelaciune, promitand ca il vor elibera prin interventii la Politia Judeteana din Prahova si Dambovita. Ancheta impotriva senatorului si a avocatei a fost declansata dupa arestarea comisarului Constantin Dumitru, de la IJP Prahova, acuzat de luare de mita.
×
Subiecte în articol: observator