x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sentinta - Valentin Ceausescu bate statul

Sentinta - Valentin Ceausescu bate statul

de Eliza Popa    |    04 Oct 2006   •   00:00
Sentinta - Valentin Ceausescu bate statul

Tribunalul Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Valentin Ceausescu in procesul privind anchetarea sa in diverse procese intentate dupa 1989. Fiul lui Nicolae Ceausescu cere retrocedarea bunurilor confiscate la Revolutie.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis, marti, cererile lui Valentin Ceausescu privind clarificarea situatiei sale juridice in dosarele penale deschise dupa 1989. Instanta i-a dat dreptate lui Valentin Ceausescu in procesul in care el a acuzat cercetarea sa abuziva dupa 1989 si actele contradictorii date de procurori.

CAUZE NEFINALIZATE. Valentin Ceausescu - fiul Elenei si al lui Nicolae Ceausescu - a cerut sa i se clarifice situatia in cauzele deschise in ultimii 16 ani si nefinalizate pana in prezent. Concret, Valentin Ceausescu sustinea ca procurorii au dat in acest rastimp solutii contradictorii. In fata magistratilor bucuresteni, Valentin Ceausescu a contestat doua ordonante ale procurorilor - din 2001 si 2002 - prin care a fost considerat vinovat de subminarea economiei nationale, fapta pentru care a fost cercetat in 1990 si pentru care a stat in arest o luna. Infractiunea de subminare a economiei de stat a fost amnistiata la 9 ianuarie 1990, inainte de inceperea anchetarii lui Valentin Ceausescu. In 1996, procurorii au dispus prin ordonanta scoaterea sa de sub urmarire penala si restituirea bunurilor confiscate. Bunuri personale. In latura civila, relateaza Mediafax, Valentin Ceausescu a cerut restituirea bunurilor sale personale: obiecte de arta, piese de mobilier si bunuri electrotehnice primite in dar sau achizitionate personal. Aceste bunuri au fost trecute in patrimoniul statului dupa ce Partidul Comunist Roman (PCR) a fost desfiintat, masura fiind luata, pentru ca bunurile personale ale familiei Ceausescu nu au putut fi indisponibilizate. Dosarul a fost judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti, dupa ce, timp de aproximativ un an, cauza a fost trimisa la alte doua instante care si-au declinat, reciproc, competenta. Valentin Ceausescu amenintase ca va da in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, daca nu i se va face dreptate in aceasta cauza.

×
Subiecte în articol: observator ceausescu valentin