x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SERVICIILE CONTRAZIC MINISTERUL DE INTERNE / Gribenco, un găinar

SERVICIILE CONTRAZIC MINISTERUL DE INTERNE / Gribenco, un găinar

de Libiu Mateescu    |    28 Feb 2009   •   00:00

Surse din DIICOT, dar şi din serviciile de informaţii au infirmat prezenţa lui Serghei Gribenco în vreo structură contrainformativă a statului român.




Serghei Gribenco a fost considerat un fel de Carlos Şacalul de către MAI


Dacă a dat vreo informaţie despre activităţile prietenilor moldoveni, aflaţi în grupul său infracţional, aceasta a fost colaterală, şi nu extrem de importantă, afirmă surse din serviciile de informaţii ale României. “Legenda Gribenco” a fost umflată, se pare, de reprezentanţii Ministerului de Interne, din dorinţa de a ilustra capturarea basarabeanului ca fiind un moment de cotitură în lupta cu lumea interlopă, în special sub aspect declarativ.

PERICULOZITATE INFIRMATĂ
Mai mult, aceleaşi surse din serviciile de informaţii ne-au declarat că Gribenco “nu putea lucra cu structurile de informaţii ale României, fie că acestea sunt UM 0962 (n.n. – fostul doi ş’un sfert), SRI sau SIE, pentru că el este, din informaţiile noastre, un găinar mărunt, care fura şi înşela pe unde apuca prin Cluj, Braşov, dar şi prin alte zone ale ţării, fără a constitui o ameninţare reală la securitatea ţării. Nici un serviciu de informaţii nu foloseşte ca surse credibile găinari, care pot fi prinşi oricând pentru o infracţiune măruntă, iar apoi încearcă să se acopere cu calitatea de informator. Serviciile de informaţii au contribuit decisiv la prinderea lui Gribenco şi a lui Gorbunov, prin mijloace specifice, dar nu este treaba noastră să şi dovedim că ei sunt autorii. A fost supradimensionat de media în urma unor declaraţii publice alarmiste, dar Gribenco nu este ceea ce se doreşte sau se sugerează că ar fi, din intenţia de a se reliefa eforturile depuse la capturarea sa. Nici amendarea sa de două ori de  poliţiştii braşoveni de la Circulaţie nu poate fi considerată o posibilitate ca Gribenco să fi fost  reţinut din timp, pentru că agenţii de circulaţie nu au calculatoare la purtător. Şi-apoi, să vedem dacă ADN-ul lui Gribenco se potriveşte cu cel al adevăratului trăgător de la casa de schimb, că nici asta nu e sigur. Important este să nu se forţeze construirea de probe în jurul basarabeanului, pentru a-l incrimina cu orice chip, ci să se meargă pe probele materiale şi testimoniale culese până acum, să se pună cap la cap şi să se prindă autorul crimelor”.

PERDELE DE FUM
Diverse informaţii neconfirmate despre Serghei Gribenco au aruncat pe piaţă imaginea spionului extrem de periculos, un fel de Carlos Şacalul, care ar folosi mai multe identităţi pentru a desfăşura operaţiuni criminale de anvergură în România. Astfel, s-a acreditat ideea că un raport al Interpolului ar afirma că acesta nu este numele real al infractorului. Întrebat despre adevărata identitate a lui Gribenco, comisarul-şef din IPJ Braşov, Liviu Naghi, după consultarea criminaliştilor, a declarat: “Sunt pure speculaţii, pentru că la dosarul lui Gribenco se găseşte, alături de buletinul şi alte acte de identitate emise la Cluj, şi certificatul de naştere al suspectului, emis de Republica Moldova. Doar dacă nu şi-o fi trucat numele cumva la naştere.

Nu avem date care să infirme deocamdată identitatea lui Gribenco”, spune comisarul-şef. Până aseară, Serghei Gribenco nu fusese dus în faţa procurorilor Curţii de Apel Braşov pentru audieri oficiale, semn că dosarul cu probe împotriva basarabeanului, din care lipseşte şi expertiza ADN, este încă subţire. Elena, prietena lui Gribenco, după ce în urmă cu câţiva ani fusese concubina lui Gorbunov, dar şi a unui patron de firmă de construcţii din Constanţa, Anghel Gheorghe, a fost audiată de poliţişti mai puţin de o jumătate de oră, în special în legătură cu isprava aruncării încărcătorului de pistol în oala cu ciorbă, dar nu s-au formulat acuzaţii la adresa sa, părăsind sediul IPJ Braşov în libertate.

Victima Răzvan are coşmaruri

Persoane din anturajul lui Răzvan Grasin, victima rănită în atacul armat de la casa de schimb valutar Candy, în urma căruia şi-a pierdut un ochi, nu mai poate dormi liniştit noaptea. Are des coşmaruri şi se trezeşte în puterea nopţii cu iluzia prezenţei unor străini la fereastra apartamentului, deşi aceasta este protejată de draperii. Doar soţia îl mai calmează. Mai mult, poliţiştii care-l păzesc, doi la număr, 24 de ore din 24, au fost invitaţi de mama rănitului în casă, la o cafea, pentru a nu sta în frig, în maşină, în faţa blocului, ceea ce a conferit principalului martor protejat în acest caz o siguranţă sporită.

Prunaru, avocatul “diavolilor”

Mafia basarabeană a fost de la bun început asistată juridic de un avocat tânăr din Braşov, Claudiu Prunaru. Acesta l-a apărat şi pe renumitul Anatoli Ciumac-Tolea în procesul Scotch Club, scoţându-l din închisoare. L-a apărat şi pe Gorbunov, iar acum a venit rândul lui Gribenco, semn că avocatul avea legături cu gruparea basarabeană din Braşov încă înainte de atacul armat. Mai mult, biroul  avocatului este într-o clădire, proprietate a controversatului afacerist Maor Zinger, patronul firmei DO Security, unde se antrena Gorbunov, la 30 de metri de casa de pe Cezar Boliac nr. 1, unde locuia grupul infracţional condus de basarabean, proprietate a aceluiaşi afacerist braşovean. Prunaru a preluat cazul lui Gribenco recomandat de basarabenii pe care-i mai apărase.

Avocatul i-a făcut servicii şi tatălui lui Gribenco, pentru care a umblat să-i înfiinţeze o firmă de amanet, firmă în care era asociat cu controversatul om de afaceri din Craiova Adrian Berceanu.

×
Subiecte în articol: observator gribenco