x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Serviciul de Evidenţă a Persoanei şi buletinele false

Serviciul de Evidenţă a Persoanei şi buletinele false

de Mircea Opris    |    08 Apr 2009   •   00:00

Ieri-dimineaţă, jandarmi şi poliţişti au descins simultan în cinci locaţii din Timişoara şi din satul Cenei. Ei au reţinut şase persoane care se ocupau cu obţinerea de credite cu buletine falsificate, precum şi cu contracte de muncă şi adeverinţe de serviciu false.



Culmea, unul dintre membrii grupării este chiar un angajat al Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei, adică autoritatea care eliberează actele de indentitate.

Jurnalul Naţional a semnalat existenţa acestei mafii încă din decembrie 2007, când reporterii Jurnaului Naţional au obţinut, în regim de urgenţă cărţi de identitate, certificate de naştere, permise de conducere şi chiar paşapoarte, impecabil falsificate, la preţul de 500 de euro bucata.

Poliţiştii şi jandarmii au reţinut 6 persoane care se ocupau cu contrafacerea de cărţi de identitate, cu care cumpărau aparatură electronică şi electrocasnice pe credit. O estimare prealabilă a anchetatorilor arată că paguba astfel făcută s-ar ridica la 450. 000 de lei. Filiera era monitorizată de mai multă vreme, astfel că între timp o persoană a avut pe numele ei nu mai puţin de 11 buletine de identitate diferite, iar o alta 9 astfel de documente. La Timişoara, una dintre descinderi s-a făcut la o adresă de pe Calea Aradului, unde  proprietara reţinută este chiar angajată a SEIP. Aceasta a şi recunoscut că se ocupa de contrafacerea de buletine. Calitatea falsurilor dovedea că acestea erau făcute cu ajutorul cuiva din instituţie, astfel că buletinele falsificate păcăleau până şi vânzătorii din magazine şi anagaţii din bănci. Într-o casă din Cenei, poliţiştii au găsit zeci de buletine de identitate şi sute de acte pe diverse firme, adeverinţe şi contracte de muncă contrafăcute cu care se obţineau credite.

PERCHEZIŢIE LA POLIŢIE
Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei Timiş funcţionează chiar în sediul Poliţiei Timişoara. Birourile au fost verificate amănunţit de către ofiţerii DGA, iar activitatea cu publicul a fost suspendată. Vasile Tărciatu, şeful SEIP se plimba liniştit prin faţa clădirii, sub supravegherea "mascaţilor". El a declarat că "percheziţia vizează sistemul informatic. Primele semnale le-am avut la 10 septembrie 2008. Exista un procedeu la buletine, se numeşte deversare. Adică, în momentul în care se termină de făcut un lot de cărţi de identitate, se confruntă cu datele din sistem. Atunci am descoperit că pozele erau reale, dar datele erau fictive. Chiar CNP-urile erau inventate. S-a descoperit, de asemenea, că nu existau nici măcar cereri pentru confecţionarea respectivelor documente. Atunci am sigilat calculatorul la care au lucrat două angajate, acestora le-am dat alte atribuţii şi am sesizat parchetul. Mai departe, cazul a fost preluat de DGA. S-au descoperit în total 17 cărţi de identitate falsificate, făcute de la acelaşi calculator. Una dintre angajatele în cauză, Viorica Grigore, n-a venit astăzi la muncă, deoarece acasă la ea s-au făcut percheziţii", a declarat  Vasile Tărciatu, directorul Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei. În acest caz, şase  persoane au fost duse la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, sub acuzaţiile de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, contrafacere de documente, fals şi uz de fals.

SCHEMĂ MULT MAI VECHE
Jurnalul Naţional a sesizat aceste falsuri încă din luna decembrie 2007. Atunci, reporterii ziarului au dovedit că, pentru 500 de euro se pot obţine cărţi de indentitate, certificate de naştere, permise de conducere şi chiar paşapoarte, impecabil falsificate, pe orice nume şi pe orice adresă. Veriga slabă în obţinerea documentelor false erau tocmai cărţile de identitate uşor de obţinut. Cu acestea, oricine putea opera în contul bancar al victimei, de la care se puteau retrage toate economiile, se putea lua credit în numele ei. Mai grav, cu acelaşi buletin fals, printr-o procură notarială autentică şi timbrată, oricine putea deveni împuternicit să vândă orice imobil, de la apartament la hotel. Cel mai grav aspect dovedit de reporterii JN este că, folsind buletine şi paşapoarte false, se pot scoate din ţară, fără probelme, copii răpiţi de la familiile lor naturale.

×
Subiecte în articol: observator identitate