x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Sfântul" de la Maglavit: Petrache Lupu, reînhumat de Becali

"Sfântul" de la Maglavit: Petrache Lupu, reînhumat de Becali

de Mihai Gavrila    |    01 Iun 2009   •   00:00

La 74 de ani de când se spune că i s-a arătat Dumnezeu şi la aproape 15 ani de când a trecut la cele veşnice, Petrache Lupu, supranumit "Sfântul din Maglavit", a fost deshumat, pentru a fi înmormântat în mănăstirea recent construită în comuna doljeană din banii lui Gigi Becali.



Ceremonia fu­nerară a avut loc sâmbătă, la o zi după ce osemin­tele, scoase din vechiul mor­mânt, au fost plimbate prin tot satul, într-o procesiune la care au participat câ­teva sute de să­teni. Noul mor­mânt al lui Petrache Lupu se află în curtea mănăstirii pe care ciobanul vizionar a ctitorit-o în 1935, dar a cărei construcţie nu a fost finalizată decât acum doi ani, din banii lui Gigi Becali.

La 31 mai 1935, Petrache Lupu, un sărman cioban analfabet, a avut viziunea lui Dumnezeu. În timp ce păştea oile sub o salcie, Petrache a văzut un moşneag îmbrăcat în alb, care plutea deasupra pământului şi care l-a învăţat pe cioban să se ducă în sat şi să-i îndemne pe oameni la pocăinţă. Viziu­nea s-a repetat de încă două ori, până când tânărul şi-a făcut curaj şi i-a povestit preotului ce păţise.

În scurtă vreme, cazul Petrache Lupu a făcut înconjurul ţării, până când toată lumea a început să-l considere un sfânt. Apreciat de familia regală, care i-a botezat copilul, dar şi de mareşalul Antonescu, care l-a chemat să se roage pentru trupele române în timpul bătăliei de la Cotul Donului, Petrache Lupu a fost persecutat de regimul comunist, fără însă ca vreodată să-şi piardă credinţa.

De-a lungul vremii, mii de oameni au venit în pelerinaj la locuinţa sa, convinşi că sfântul îi va vindeca de boli. Deocamdată însă Biserica Ortodoxă nu a luat decizia canonizării oficiale a vizionarului doljean. Mănăstirea din Maglavit este considerată a fi ctitoria sa - însă, în realitate, mica bisericuţă din lemn construită în anul revelaţiei a fost arsă complet în timpul comunismului, focul fiind pus de doi membri de partid care au murit apoi în condiţii suspecte.

×
Subiecte în articol: observator petrache petrache lupu