x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfântul Ioan, ultimul dintre proroci

Sfântul Ioan, ultimul dintre proroci

de Loreta Popa    |    06 Ian 2011   •   20:56
Sfântul Ioan, ultimul dintre proroci

Sfântul Ioan a fost nu numai proroc, ci şi Înainte Mergător, Botezător, Mar­tor, Mărturisitor, Prieten al lui Iisus Hristos. Pentru sfinţenia sa, Bi­se­­rica îl numeşte „înger în trup”. Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Proroc Ioan, cel care L-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apa Iordanului. Peste 1.974.231 de români îşi sărbătoresc ziua numelui. Ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Botezul Domnului, este închinată preamăririi Sfântului Ioan Înaintemergătorul, cel care, se ştie, l-a botezat pe Mântuitor în Iordan şi a arătat cel dintâi lumii, după semnul ce i s-a dat de sus, că Domnul Iisus este cu adevărat Mesia.

Părinţii Sfân­tu­lui Ioan Botezătorul au fost Zaharia şi Elisabeta, rudă a Fecioarei Maria. Elisabeta nu putea avea copii, iar în timp ce oficia slujba, lui Za­ha­ria, soţul ei, i s-a arătat Ar­han­ghe­lul Gavril, de la care a primit ves­tea că Elisabeta va avea un copil şi încă din pântecele mamei sale se va um­ple de Duh Sfânt. Arhanghelul i-a mai dezvăluit că numele copilului său va fi Ioan. Elisabeta a născut un fiu. În ziua a opta, când au venit să taie pruncul împrejur şi voiau să-i pună numele Zaharia, după numele tatălui său, Elisabeta s-a opus spunând că numele lui va fi Ioan. Zaharia a scris acelaşi nume sfânt pe care îngerul i l-a spus pe o tăbliţă şi-n acea clipă, spune Evaghelia lui Luca, i s-a des­chis gura, i s-a dezlegat limba, şi el vor­bea şi binecuvânta pe Dumnezeu. Cel mai mare dintre toţi oamenii născuţi din femeie şi cel dintâi între Proroci, Sfântul Ioan s-a retras la ma­tu­ritate, el, „de care lumea nu era vred­nică” (cf. Evrei 11, 38), în pustiu, aco­perit cu o haină din păr de cămilă şi încins cu o curea de piele, semni­fi­când stăpânirea tuturor pornirilor trupeşti.

Regăsind, ca un nou Adam, sta­rea de armonie a firii noastre crea­te pentru a se dedica numai lui Dumnezeu, el se hrănea cu lăcuste conservate în miere sălbatică şi-şi ţinea în contemplare mintea netulburată de grijile acestei lumi. În anul 15 al domniei cezarului Tiberiu (anul 29), Ioan, când a auzit Cuvântul lui Dumnezeu în pustie, s-a dus în regiunea Iorda­nului, pentru a predica pocăinţa către mulţimile care veneau la el, atrase de viaţa sa îngerească. El îi boteza în apele Iordanului în semn de curăţire de păcatele lor, şi pentru a-i pregăti să îl primească pe Mântuitorul, el îi îndruma să facă mai curând roade vrednice de pocăinţă, decât să se laude că sunt fiii lui Avraam. Pe doi din cei mai buni ucenici ai săi, Sfântul Ioan i-a îndemnat să-l urmeze pe Domnul Iisus (Ioan, 1, 35-40).

Atunci când unii dintre ucenicii săi au încercat să stârnească invidia în inima învăţătorului lor faţă de Mân­tu­i­torul, dar Sfântul Ioan a dat un răspuns pe măsura harului său: „Un om nu poate să ia nimic dacă nu-i este dat de Sus. Cel ce vine din Cer este mai presus de toţi. Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micşorez” (Ioan 3, 27-31).

Sărbătoriţii zilei
Peste 1.900.000 de români îşi aniversează astăzi onomastica de Săr­bă­toa­rea Sfântului Prooroc Ioan Bo­te­ză­torul. Din cei 1.974.231 de români aniversaţi la Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, 1.452.203 sunt bărbaţi, iar 522.028 sunt femei, arată statisticile existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoa­ne­lor şi Administrarea Bazelor de Date.
• Mara Răducanu

×
Subiecte în articol: religie