x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfârşit de iarnă cu ghiocei

Sfârşit de iarnă cu ghiocei

de Dan Panaitescu    |    01 Feb 2009   •   00:00
Sfârşit de iarnă cu ghiocei

ÎNCEPUT PROMIŢĂTOR  •  TEMPERATURI DE PRIMĂVARĂ
Următoarele trei luni vor fi caracterizate de extreme din punct de vedere al valorilor termice care se vor înregistra, unele normale pentru această perioadă a anului, altele mai puţin obişnuite în acest interval.



În luna februarie, iarna nu îşi va mai face simţită prezenţa decât prin temperaturile nocturne scăzute şi mai puţin prin precipitaţii. Minimele din timpul nopţii pot coborî şi sub –20°C în centrul şi nordul ţării, regim termic apropiat de cel climatologic. Excepţie vor face regiunile din estul ţării, unde aceste valori vor fi mai ridicate. Temperaturile din timpul zilei, însă, pot ajunge şi la valori de 15°C. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi valorile normale în regiunile din jumătatea nordică, iar în rest se vor încadra în limitele obişnuite. Ninsorile apărute pot fi asociate temporar cu intensificări ale vântului, mai ales în regiunile estice şi sud-estice. Local se va produce polei şi vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură.

Temperaturile medii ale lunii martie vor fi apropiate de valorile normale în cea mai mare parte a ţării. La începutul lunii, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ninsoare, în special în zonele mai înalte de deal şi de munte. Maximele pot atinge şi 25°C în regiunile sudice. În nopţile cele mai reci este posibil ca valorile minime să coboare până sub pragul de –10°C în depresiunile din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei şi a îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii vor avea tendinţa de a creşte în vestul, centrul şi nordul teritoriului, iar în rest vor fi în general normale. În ceea ce priveşte a doua lună de primăvară, în aprilie temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cele mai ridicate valori care se vor înregistra vor depăşi 25°C în zonele sudice şi de est ale ţării. În nopţile cele mai reci sunt posibile temperaturi ce nu vor coborî sub –5°C în nordul ţării. Aceste valori vor favoriza producerea brumei şi a îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de valorile normale, prezentând local tendinţa spre deficit. Ploile pot avea şi caracter de aversă şi vor fi însoţite temporar de descărcări electrice şi de intensificări ale vântului.

×
Subiecte în articol: observator