x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SIE cumpără pastile de jumătate de milion de euro

SIE cumpără pastile de jumătate de milion de euro

de Aniela Nine    |    17 Feb 2011   •   20:13

Pastile pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare sau cerebrovasculare. Pastile pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, aritmii şi insuficienţă cardiacă stabilă. Pastile pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine la nivelul creierului şi al membrelor. Pastile pentru scăderea nivelului crescut al colesterolului total.

Astfel de medicamente şi multe altele se doresc a fi achiziţionate de Servi­ciul de Informaţii Externe (SIE) în cursul acestui an, cantităţile variind între sute de mii şi câteva zeci, comprima­te sau fiole. Pentru întreaga canti­tate, serviciul se anunţă dispus să plă­tească peste 1,7 milioane lei fără TVA, adică puţin peste 500.000 de euro, conform unui anunţ de licitaţie făcut public. 

Cea mai căutată pastilă pe care Serviciul de Informaţii Externe do­reş­te a o avea în trusa specialiştilor săi se dovedeşte a fi banala acidum acetylsalicilicum, din care se vor achi­zi­ţiona nici mai mult nici mai puţin de 270.000 bucăţi.

Conform prospectului unui medicament care are ca substanţă activă acidum acetyl­sa­li­ci­li­cum, acesta este indicat pentru tratamentul pacienţilor cu boli cardio-vas­culare sau cerebrovasculare, în pro­filaxia infarctului miocardic acut, al anginei pectorale instabil şi ac­c­i­dentelor cerebrovasculare is­che­mi­ce.

O altă substanţă, metoprololul succinat, aflat pe locul doi la capitolul cantitate dorită, 210.000 comprimate, este indicat în tratamentul tensiunii arteriale crescute, în aritmii şi angine pectorale. Perindoprilum, trecut pe lista de achiziţii în cantitate de 171.000 de comprimate, are indicaţii aproximativ similare, şi anume tratamentul hipertensiunii arteriale si insuficienţei cardiace. Agenţii SIE se tratează şi de colesterol crescut, 147.000 de pastile care au ca substanţă activă simvastatinum fiind şi ele aflate pe lista respectivă.

Şi eventualele probleme de prostată vor fi ţinute sub control, SIE comandând 6.000 de bucăţi de permixon, indicat în tratamentul tulburărilor de micţiune cauzate de creşterea volumului prostatei.

×
Subiecte în articol: observator