x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Similitudini - Varianta engleza a cazului Iovan

Similitudini - Varianta engleza a cazului Iovan

de Irina Cristea    |    17 Oct 2005   •   00:00
Similitudini - Varianta engleza a cazului Iovan

Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat sotul creatoarei de moda Romanita Iovan.

Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat Adrian Iovan.

In august 1999, fermierul Tony Martin a impuscat mortal un hot care patrunsese, in puterea noptii, pe proprietatea sa, o ferma izolata din Norfolk, estul Angliei.

CAZUL. Trezit din somn de zgomotele, pe care le auzea venind dinspre parterul casei, Martin a inhatat pusca si a coborat sa vada ce se intampla. "Am auzit zgomot, si voci, si in ochi mi-a venit o lumina puternica. Eram un om ingrozit, singur acasa. Totul s-a intamplat intr-o clipita. N-am mai rezistat tensiunii si am tras de cateva ori. Apoi am fugit la etaj. Nimeni n-a mai venit dupa mine", a povestit fermierul, a carui proprietate fusese calcata de hoti in repetate randuri.

Gloantele trase de Tony Martin l-au ucis pe unul dintre talhari, in varsta de 16 ani. Fred Barras facea parte dintr-o familie de tigani nomazi si avea un cazier bogat. Era insa la prima tentativa de a jefui o casa. Complicele sau, Brendan Fearon, a fost ranit la un picior.

DECIZIA. "Legea prevede ca fiecare cetatean are dreptul sa faca uz de forta, intr-o masura rezonabila, pentru a preveni o infractiune. Talharia este o infractiune, iar un proprietar poate crede ca masurile pe care le ia impotriva talharului care ii intra in casa sunt rezonabile. Ele pot fi insa exagerate iar consecintele, tragice", a sunat, in aprilie 2000, sinteza pe care judecatorul a facut-o cazului Tony Martin la sfarsitul procesului, in care fermierul a fost acuzat de crima. Martin a fost gasit vinovat si condamnat la inchisoare pe viata. In urma apelului, s-a ales cu o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru ucidere din culpa. Mai mult, fermierul a aflat ca hotul, pe care il ranise il da in judecata, pe motiv ca din cauza ranilor provocate nu mai poate munci. Demersurile juridice ale lui Fearon au fost finantate prin fonduri publice, intrucat barbatul a spus ca nu dispune de mijloacele materiale suficiente "pentru a-si cauta dreptatea". Intre timp, Fearon a renuntat la ideea de a-l da in judecata pe cel din casa caruia a vrut sa fure.

OPINIILE. Procesul a provocat dezbateri patimase in Marea Britanie. Opinia publica aproape l-a transformat pe Tony Martin intr-un erou, in conditiile in care englezii cred ca, in prezent, infractorii, care incalca proprietatea privata au mai multe drepturi decat proprietarii care o apara. "In fiecare dintre noi se ascunde un Tony Martin", titrau, la acea vreme, ziarele, iar sustinatorii fermierului spun chiar si azi, la doi ani dupa ce Martin a fost pus in libertate, ca legislatia trebuie modificata. "Nimanui nu ar trebui sa ii fie teama sa stea in propria casa. Sper ca ce mi s-a intamplat va continua sa provoace dezbateri si ca drepturile pe care victimelor talhariilor le au in fata criminalilor sa fie recunoscute", a spus chiar Martin, la iesirea din inchisoare.

LEGEA. Potrivit legii britanice, "proprietarii au dreptul de a face uz de forta in limite rezonabile" impotriva talharilor. Opozitia britanica sustine modificarea legii, considerand ca este greu de stabilit ce inseamna "limite rezonabile", iar ambiguitatea este in avantajul infractorilor, care au parte de mai multa protectie decat ar fi corect. Peste 80% din englezi spuneau, in 2003, ca ar proceda la fel ca Tony Martin facandu-si singuri dreptate.

URMAS
Mihaela Balanel, sora lui Bogdan Florin Iancu, spune ca stia ca fratele ei are un copil in Germania. "Mama copilului este nemtoaica. Din cate stiu o cheama Claudia. Fratele meu a cunoscut-o cand a fost in Germania. Bogdan a vazut-o insarcinata dar nu a apucat sa isi mai vada copilul. Urma sa mearga la anul in februarie dar nu a mai apucat...", spune Mihaela. Din cate stie aceasta, copilul lui Bogdan este un baiat, dar nu este sigura. "Parca asa spunea fratele meu", isi aminteste Mihaela. Femeia vrea sa ii caute pe Claudia si pe copil in Germania. Vrea sa il vada si sa il cunoasca pe urmasul fratelui ei. "O sa fac tot posibilul sa il gasesc. Am vorbit cu prietenii lui cu care a fost in Germania sa ma ajute sa ii gasesc. Voi face tot posibilul sa ii ga-sesc", ne-a mai spus Mihaela. (Cristian Petru)

Mihaela Balanel, audiata astazi


de MIRUNA PASA
Sora hotului impuscat in Primaverii acum 11 zile va fi audiata astazi de procurori. Mihaela Balanel (foto) va trebui sa spuna tot ce stie despre circumstantele in care Bogdan Iancu s-a dus sa prade casa creatoarei de moda Romanita Iovan. De asemenea, ea va discuta cu anchetatorii despre constituirea ca parte civila si despagubirile pe care le va cere, ne-au declarat surse judiciare. Mihaela Balanel a sustinut constant ca pilotul Adrian Iovan l-ar fi impuscat intentionat pe fratele sau.

EXPERIMENTE. Tot in cursul acestei saptamani, autoritatile vor incerca sa stabileasca si conditiile exacte in care s-a produs moartea hotului Bogdan Iancu. Procurorii vor organiza reconstituirea evenimentelor petrecute in casa Iovan la 6 octombrie. Ei vor analiza la fata locului daca a fost vorba despre o crima sau despre legitima aparare. "Va fi nevoie de conditii identice, asa ca experimentul trebuie sa se desfasoare in jurul orei 2:30 dimineata", ne-au declarat sursele citate. De asemenea, expertii in balistica vor efectua mai multe trageri in poligon, pentru a stabili cum si de la ce distanta s-a produs impuscatura care l-a ucis pe hot.

FARA REZULTAT. Anchetatorii au inceput la finalul saptamanii trecute sa-i audieze si pe apropiatii lui Bogdan Iancu. Autoritatile incearca sa afle de la acestia informatii despre cercurile in care se invartea tanarul hot. Prima pe lista a fost vineri seara Claudia Branza, ultima lui iubita. Tanara nu a spus insa prea multe anchetatorilor. Pe langa povestea romantioasa a relatiei sale cu Bogdan, nu a dat nici o informatie importanta pentru lamurirea dosarului. La toate intrebarile esentiale ea a raspuns "nu stiu", ne-au declarat surse judiciare. Claudia a sustinut ca nu avea habar despre activitatea infractionala a prietenului ei. Potrivit declaratiei date la Parchet, Bogdan Iancu ii spusese ca are bani din Germania, unde a jucat fotbal si si-a deschis un Internet Caf....

ULTIMUL TELEFON. Claudia a declarat de asemenea ca nu a cunoscut nici un prieten de-al lui Bogdan Iancu in cursul celor doua luni cat a fost prietena lui. "Eu nu voiam sa-i cunosc, iar el nu voia sa mi-i prezinte", a declarat anchetatorilor tanara de 20 de ani. Cei doi s-au despartit cu doua saptamani inainte de moartea lui Bogdan. Din pricina geloziei lui, a sustinut tanara. Totusi, inainte sa ajunga in casa din cartierul Primaverii, Bogdan a rugat-o pe Claudia sa vina la el. Ea a refuzat si sustine ca Bogdan i-ar fi spus atunci: "Daca nu vii acum, maine ar putea sa fie prea tarziu".
×