x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii au încheiat protestul de la Guvern

Sindicaliştii au încheiat protestul de la Guvern

de Nicoleta Craciun    |    09 Iul 2008   •   00:00

13:30 • Cei aproximativ 100 de sindicalişti care s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa Guvernului pentru a cere Executivului majorarea salariului minim pe economie la 600 de lei, au încheiat pichetul, urmînd să continue, joi, acţiunile de protest

Cei aproximativ 100 de sindicalişti care s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa Guvernului pentru a cere Executivului majorarea salariului minim pe economie la 600 de lei, au încheiat pichetul, urmînd să continue, joi, acţiunile de protest.

Sindicaliştii adunaţi la Guvern, membri ai Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, confederaţiilor Meridian sau Sanitas, cu fluiere şi bannere cu inscripţii de genul "Guvernanţi, salariul minim pe economie este o ruşine, ne minţiţi ca să vă fie vouă bine", au încheiat pichetul în jurul orei 11:00.

Aceştia vor organiza un nou pichet la Guvern, joi, de la ora 9.00. Sindicaliştii au autorizaţie pentru pichet pînă vineri inclusiv.

Totodată, liderii sindicali au spus, marţi, că vor da curs invitaţiei premierului Călin Popescu Tăriceanu de a participa la consultări, joi, la Palatul Victoria, pe teme aflate în atenţia sindicatelor şi a Guvernului. La întîlnire vor mai participa ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii, a anunţat Executivul.

Sindicaliştii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS au început, miercurea trecută, acţiunile de protest, pichetînd, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămîni, timp în care pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba pînă atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economie la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.

El a precizat că cele trei criterii care trebuie îndeplinite pentru ca salariul minim să urce sunt nivelul Produsului Intern Brut (PIB), inflaţia şi productivitatea, din care doar nivelul PIB a fost realizat.

 

 

×
Subiecte în articol: observator