x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii s-au adunat din nou în faţa Guvernului

Sindicaliştii s-au adunat din nou în faţa Guvernului

de Nicoleta Craciun    |    10 Iul 2008   •   00:00

Aproximativ 100 de sindicalişti s-au adunat, joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere Executivului majorarea salariului minim pe economie la 600 de lei

Aproximativ 100 de sindicalişti s-au adunat, joi dimineaţă, pentru a doua zi consecutiv, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere Executivului majorarea salariului minim pe economie la 600 de lei.

Protestatarii, membrii confederaţiilor CNSLR Frăţia şi Cartel Alfa, au pichetat sediul Guvernului şi miercuri şi au autorizaţie pentru pichet şi vineri, urmînd ca, dacă nu le sunt soluţionate revendicările, săptămîna viitoare să declanşeze mitinguri în Capitală, pe traseul Piaţa Revoluţiei, Piaţa Victoriei, Arcul de Triumf, dar şi în reşedinţele de judeţ.

Liderii de sindicat sunt aşteptaţi, joi după-amiaza, la consultări cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, întîlnire la care vor participa şi ministrul Economiei şi Finanţelor şi ministrul Muncii.

Sindicaliştii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa şi BNS au început, miercurea trecută, acţiunile de protest, pichetînd, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămîni, timp în care pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba pînă atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economiei la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.

El a precizat că cele trei criterii care trebuie îndeplinite pentru ca salariul minim să urce sunt nivelul Produsului Intern Brut (PIB), inflaţia şi productivitatea, din care doar nivelul PIB a fost realizat.

"Este nevoie de un protocol între patronate şi sindicate, prin care sindicatele să justifice prin productivitate creşterea salariului (...) BNR trebuie să valideze că suntem în ţinta de inflaţie", a spus ministrul.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercurea trecută, că majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste, făcînd apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

Şeful Guvernului a amintit că hotărîrea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei, şi a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

În urma declaraţiei premierului, sindicalişii au anunţat că nu mai vor majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum au solicitat iniţial, ci la 600 de lei, de la 1 iulie.

×
Subiecte în articol: observator guvernului minim