x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele refuză dialogul cu Boc

Sindicatele refuză dialogul cu Boc

17 Ian 2012   •   10:24
Sindicatele refuză dialogul cu Boc

Confederatiile sindicale au anuntat ca nu vor participa la sedinta convocata astazi de premierul Emil Boc, respectiv la Consiliului National Tripartit de Dialog Social. Reprezentantii salariatialor reclama ca nu exista o ordine de zi, iar problemele ridicate de sindicalisti referitoare la dialogul social nu sunt rezolvate.

"Tinand cont de convocarea Consiliului National Tripartit de Dialog Social (CNTDS) de astazi (n.r. marti) care este fara ordine de zi, dar si de multitudinea de subiecte solicitate de miscarea sindicala si nerezolvate, confederatiile sindicale reprezentative nu participa la reuniune a CNTDS", se arata intr-o scrisoare deschisa comuna trimisa marti premierului Emil Boc de catre toate confederatiile sindicate, potrivit Mediafax.

Sindicalistii sunt nemultumiti de nerealizarea convocarii Consiliul Economic si Social extraordinar pentru a readuce regulamentul la forma tripartita, pentru rezolvarea inlocuirii partii guvernamentale cu reprezentantii societatii civile, cu participarea tuturor reprezentantilor confederatiilor sindicale si confederatiilor patronale reprezentative la nivel national.

Reprezentantii salariatialor nu au fost de acord nici cu modificarea Codului Muncii si a legislatiei muncii, pentru ca nu s-a tinut cont de acordul confederatiilor sindicale si a confederatiilor patronale reprezentative la nivel national structurate in federatii profesionale, care are ca efect si eliminarea Contractului Colectiv Unic la Nivel National.

O alta problema ridicata de sindicalisti se refera la nerespectarea Acordului National din anul 2008 privind evolutia salariului minim in Romania, care a condus la acordarea unui salariu minim garantat in plata pe anul 2012 la "o valoare nejustificat de mica".

Disponibilizarile colective in toate sectoarele de activitate fara a lua masuri concrete prin care sa se creeze noi locuri de munca si lipsa politicilor de conservare a locurilor de munca din economie (precum si neaplicarea somajului tehnic in anii 2011 si 2012) sunt alte nemultumiri ale sindicatelor.

Actuala lege a pensiilor care nu respecta drepturile lucratorilor si a conditiilor de munca in care acestia si-au desfasurat activitatea, denigrarea si incercarea de distrugere a miscarii sindicale (inclusiv prin restrictionarea dreptului la greva sau nerespectarea prevederii de incasare a cotizatiilor sindicale in sectorul bugetar) reprezinta alte probleme ale sindicalistilor.

Toate confederatiile sindicale cer premierului convenirea unui calendar de intalniri a CNTDS in cadrul carora sa fie dezbatute si solutionate toate aceste probleme.

Consiliul National Tripartit, la care si-a anuntat prezenta premierul Emil Boc, se reuneste marti la ora 14, in contextul in care in ultimele patru zile au avut loc manifestatii in Bucuresti si in numeroase alte orase din tara.

×