x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindromul Pickwick - Traieste de patru ani fara somn

Sindromul Pickwick - Traieste de patru ani fara somn

de Dumitru Stoichita    |    14 Dec 2006   •   00:00
Sindromul Pickwick - Traieste de patru ani fara somn

Gheorghe Barlez sau nea Gigi, cum este cunoscut la Strehaia, nu doar-me de patru ani. Nici la pensie nu poate iesi, deoarece boala lui nu este trecuta in nomenclatorul de boli. Sufera de sin-dromul Pickwick, o afectiune foarte rara, ce se mani-festa la unu din sase milioane de oameni.

Mereu trebuie sa mearga. Si cand citeste, si cand mananca. Nu are voie sa se aseze pe pat. Daca atipeste, cineva trebuie sa-l trezeasca. Daca doarme mai mult de cateva minute, respiratia i se opreste si risca sa nu se mai trezeasca niciodata.

De patru ani viata lui e un cosmar. Nici la pensie nu poate iesi, deoarece boala lui nu este trecuta in nomenclatorul de boli. Sindromul Pickwick este o boala foarte rara care se manifesta la unu din sase milioane de oameni.

PERICOL. Gheorghe Barlez sau nea Gigi, cum este cunoscut la Strehaia, judetul Mehedinti, a inceput sa nu mai poata dormi inca de acum patru ani, de pe vremea cand lucra ca merceolog la o societate comerciala din oras. Incepuse sa sforaie ingrozitor, dar cel mai grav era ca, atunci cand atipea foarte putin, se trezea brusc fara a mai avea respiratie. Treptat-treptat, boala s-a agravat, ajungand in situatia sa nu poata atipi mai mult de 20 de minute, dupa care sa se trezeasca brusc. Neputandu-se odihni, barbatul de 55 de ani este extrem de obosit, nu se poate concentra mai deloc, iar daca sta pe scaun sau fotoliu, atipeste imediat, dupa care sare in sus ca ars. Nea Gigi nu a mai dormit in pat de patru ani. Acest lucru i-ar fi fatal: s-ar asfixia in somn. Doar "picoteste" pe fotoliu sau pe canapea. Dar si de aici cade adesea pe podea. Leziunile de pe corp, indeosebi de la genunchi, sunt relevante.

NOAPTEA, UN CHIN. "De multe ori ma ridic singur, dar sunt situatii cand ma ajuta fiul meu, Marian Dumitru, in varsta de 15 ani, care ma pazeste. Pentru mine, noaptea este un chin. Doar ziua mai fac ce mai fac", povesteste Barlez. Pana sa afle ca sufera de sindromul Pickwick, nea Gigi a facut o sumedenie de analize medicale si abia la inceputul acestui an a reusit sa afle ce boala il macina. Medicul sau de familie, Marioara Bolocan, ne-a confirmat ca pacientul ei sufera de aceasta boala rara si ca a fost indrumat catre Clinica de Pneumologie Victor Babes din Timisoara pentru investigatii medicale, in vederea iesirii la pensie pe caz de boala. "Timp de mai multe saptamani am fost supus unor seturi de analize. Dupa externare am cerut pensionarea, iar comisia de expertiza de la Mehedinti m-a trimis la Institutul de Expertiza Medicala din Bucuresti. Acolo m-au incadrat la gradul de invaliditate 3, desi cred ca in mod normal trebuia sa fiu trecut la gradul 1. Comisia mi-a spus ca nu exista sindromul Pickwick in nomenclatorul bolilor care conduc automat la pensionare", povesteste nea Gigi tinandu-si capul sprijinit de palme, constient ca afectiunea sa nu are nici un remediu.

CE E SINDROMUL PICKWICK?
Acest sindrom reprezinta un ansamblu de tulburari ce asociaza episoade de apnee nocturna, o somnolenta diurna, cianoza si obezitate. Sindromul Pickwick este putin cunoscut si se manifesta printr-un somn de proasta calitate, cu sforaituri si cu hipersomnolenta in timpul zilei. Aceasta boala reprezinta o forma rara a sindromului apneei de somn (SAS). SAS este o afectiune a aparatului respirator, caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. Numarul episoadelor apneice variaza de la 5 la 50 pe ora de somn.

×
Subiecte în articol: observator boala sindromul pickwick