x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sinucidere cu rol de santaj

Sinucidere cu rol de santaj

04 Apr 2005   •   00:00

Istvan si Marika s-au casatorit abia dupa ce si-au impresionat parintii incercand sa se sinucida. Au doua fete, dar femeia este acum cu un alt barbat. Istvan o vrea inapoi si si-a promis chiar ca nu mai incearca sa se sinucida, ca oricum nu mai impresioneaza pe nimeni.

  • de CRISTIAN PETRU
  • DIALOG. Istvan i-a spus lui Mircea Radu ca o vrea inapoi, cu orice pret, pe sotia lui
    SUPARARE. Marika este trista pentru ca nu este lasata sa isi vada fetita
    A vazut-o la bufetul fabricii la care lucrau amandoi in Targu-Mures. Marika era mica, bruneta si mereu cu zambetul pe buze. Istvan a invitat-o in oras si, fara sa-si dea seama, s-au indragostit. S-au hotarat sa se casatoreasca, dar au intampinat piedici de la inceput. Parintii lui erau nemultumiti pentru ca Marika provine dintr-o familie mai saraca, de etnie rroma si are si cinci frati. Totusi, cei doi au continuat sa se vada aproape zilnic si sa se iubeasca. Nu s-au mutat impreuna pentru ca nu-i lasau parintii. Cand au anuntat ca sunt hotarati sa se casatoreasca, acestia au sarit ca arsi. Istvan s-a certat cu parintii lui si, "intr-un moment de ratacire", a luat medicamente combinate cu alcool si detergent. Le-a lasat parintilor o scrisoare in care spunea ca, daca nu ii permit sa se insoare cu Marika, nu il vor mai vedea niciodata. A ajuns la spital, iar parintii, miscati de gestul lui, si-au dat acordul pentru casatorie. La randul lor, nici parintii fetei nu au mai fost de acord cu aceasta relatie. Nu pentru ca nu le-ar fi placut Istvan, ba, dimpotriva, ci pentru ca au aflat ca parintii lui se opun si nu voiau ca ei sa fie mai prejos. Marika a avut si ea o tentativa de sinucidere cu medicamente. A fost salvata, iar parintii ei au acceptat la randul lor relatia.

    DESPARTIRE. La o luna dupa casatorie, in 1991, tanara familie s-a mutat intr-un apartament cu chirie, unde au locuit un an, pana cand li s-a repartizat un apartament. La scurt timp, in 1992 a venit pe lume si fetita lor, Paula-Diana. Din cauza datoriilor foarte mari, cei doi au fost nevoiti sa se mute din nou cu chirie. I-au mai ajutat parintii lui Istvan cu banii, dar ajutorul lor era mereu insotit de reprosuri si jigniri la adresa sotiei. Si, din acest motiv, intre cei doi au inceput sa apara discutiile. Lucrurile s-au inrautatit in urma cu vreo 5-6 ani, cand, din cauza problemelor cu banii, Paula-Diana a inceput sa stea mai mult la parintii lui Istvan. Fetita locuia cu ei numai in week-end si in vacante. In 2001, Marika a plecat din apartamentul conjugal. Istvan a venit seara de la munca si nu a mai gasit-o. Disperat, s-a dus sa o caute si a gasit-o la mama ei. Marika i-a spus ca s-a saturat sa stea cu chirie si ca nu mai poate trai. Istvan spune ca a inteles-o si nu a mai insistat.

    DURERE. Ramas singur, Istvan s-a mutat cu parintii, ca sa nu mai dea bani pe chirie. Nevasta mai venea din cand in cand sa vada fetita, dar rar, tocmai pentru ca nu se intelegea cu socrii. La un moment dat, Marika a vrut sa-si ia fata, pe Paula-Diana, si sa o duca la mama ei, in Mureseni. Sotul s-a impotrivit, pentru ca stia in ce conditii locuieste aceasta. Asa ca Istvan a mers la asistentii sociali si cu ajutorul lor a obtinut o decizie prin care fiica lui a fost data in grija bunicilor pana la 10 ani, cand va putea alege singura unde sa stea. Istvan a semnat actele prin care ii incredinta mamei lui custodia Paulei. Marika insa nu l-a putut ierta pentru acea semnatura si l-a parasit. Dupa patru luni insa, Marika s-a intors la el, spunand ca este insarcinata. Barbatul, indragostit de ea, o primeste cu bratele deschise si nu ii reproseaza nimic. Cei doi se muta din nou impreuna, cu chirie, iar Paula a ramas in continuare la parintii lui. Istvan nu are nici o indoiala ca Andreea-Eniko, nascuta in februarie 2002, este fetita lui. Din vara lui 2003, cei doi au inceput din nou sa aiba probleme. Marika iesea tot mai des noaptea cu o colega de serviciu. Istvan spune ca in primii ani de casnicie sotia lui a fost o femeie "gospodina, la locul ei". Cu timpul, Marika a devenit tot mai distanta. La sfarsitul lunii august 2004, Marika s-a mutat la o colega de serviciu, careia ii murisera sotul si copilul. Voia sa o ajute. Femeia mai dadea si pe acasa, dar tot mai rar. Uita ca are o fetita de un an si ceva. Si la sfarsitul lunii septembrie, Marika s-a mutat definitiv de la sotul ei. Istvan, putin ametit de bautura si socat de gestul sotiei lui, s-a dus la baie si si-a facut un amestec din detergent si solutie de spalat vase. L-au gasit si l-au dus la spital, unde a stat internat 12 zile, la psihiatrie. Cand a aflat ce a facut Istvan, Marika i-a reprosat ca o santajeaza sentimental. Si-a luat bagajele si a plecat.

    IMPACARE? Femeia l-a vizitat pe Istvan la spital si l-a anuntat ca vrea sa divorteze. Si-a luat si fetita cea mica si a dus-o la mama ei. Dupa ce a iesit din spital, barbatul a aflat ca Marika avea un amant pe care il cunoscuse intr-o noapte la discoteca. Istvan este hotarat sa isi recucereasca nevasta si si-a promis ca nu va mai incerca sa se sinucida. Si-a dat seama ca incercarile lui de a-si lua viata nu afectau pe nimeni in afara de parintii lui. Marika refuza insa sa se intoarca la el. Asa ca barbatul a scris la "Din Dragoste", Caravana a ajuns la Targu-Mures, iar Mircea Radu a stat de vorba atat cu el, cat si cu Marika. Intreaga poveste a celor doi, in seara aceasta, la 20:15, la "Din Dragoste", la Antena 1.

    ALTE POVESTI
    In seara aceasta, la "Din Dragoste", in afara povestii lui Istvan, mai puteti urmari inca doua cazuri speciale. Prima poveste impresionanta este a unui baietel din Cluj-Napoca, Alin, care este foarte trist ca parintii lui au divortat. "Vreau sa am o familie fericita", si-a inceput copilul scrisoarea trimisa pe adresa emisiunii "Din Dragoste". Baiatul crede ca Mircea Radu il poate ajuta. Totul a fost bine in familia lui, pana cand, intr-o zi, el si mama lui au fost nevoiti sa plece de acasa pentru a-i face loc amantei tatalui lui. Alin a avut o copilarie trista. El a avut mult de suferit, viata nu l-a crutat de mic. Cand avea doar cativa anisori, medicii au descoperit ca baiatul are grave probleme de sanatate. A fost chiar operat pe cord deschis. Dar a trecut cu bine peste aceasta grea incercare deoarece parintii lui l-au iubit si l-au ajutat. Astazi insa tatal lui nu mai este alaturi de el, asa ca eroul nostru, un baietel de numai 10 ani, i-a trimis tatalui lui un mesaj fara cuvinte: un desen cu o familie in care un barbat si o femeie se tin de mana. Asa vede el o familie fericita. Pentru ca el este minor, despre problemele din familia lor a vorbit mama lui. Intreaga poveste, precum si raspunsul tatalui, in seara aceasta la "Din Dragoste".

    IERTARE. Tot diseara veti putea urmari povestea lui Ghita si a sotiei lui, Sanda. Cei doi traiesc de 20 de ani o dragoste cu nabadai. Au impreuna 3 copii mari, acesta fiind de fapt principalul motiv pentru care ei mai sunt inca impreuna. Ghita recunoaste ca a mai tradat-o pe Sanda, dar spune ca nici femeia nu a fost chiar usa de biserica. Sanda obisnuia sa stea de vorba, mai mult decat alte femei, cu vecinii din cartier. "E o doamna scurtuta si simpatica. Ii plac chefurile, barurile, tigarile si cafeaua", o descrie Ghita pe Sanda. Ea spune insa despre el ca "e foarte gelos. Ma intreaba tot timpul unde merg, ce fac si mai ales cu cine vorbesc la telefon. O data chiar a dat cu telefonul de pamant ca suna la ore nepotrivite". Ghita s-a hotarat sa puna punct agitatiei din casa lor si o va cere pe Sanda de nevasta pentru a doua oara in viata, in platoul emisiunii "Din Dragoste". Dar oare Sanda e tot atat de dispusa sa ierte si s-o ia de la capat? (Cristian Petru)
    ×