x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sistemul "ALERTĂ RĂPIRE COPIL!", implementat în România

Sistemul "ALERTĂ RĂPIRE COPIL!", implementat în România

de Andreea Sminchise    |    18 Apr 2011   •   16:28
Sistemul "ALERTĂ RĂPIRE COPIL!", implementat în România

161690-dan-marinescu-alerta-copil-disparut.jpgInspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Ministerul Public şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi “Focus” a lansat campania de informare “ALERTĂ RĂPIRE COPIL!”. Aceasta este menită să prezinte mecanismul de alertare a populaţiei în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în împrejurări în care îi este pusă în pericol viaţa.

România a intrat în proiectul CALLERT (Child Call Alert), finanţat de Comisia Europeană, în anul 2009 şi este, în prezent, singura ţară intrată în ultimul val în UE care implementează acest mecanism de alertă.

Practic, “ALERTA RăPIRE COPIL!” se declanşează numai la decizia organelor de anchetă şi numai în cazul în care acestea au de-a face cu un caz cert de răpire sau de dispariţie care pune în pericol viaţa unui copil. “Există nişte criterii clare pentru iniţierea alertei: persoana dispărută trebuie să aibă până în 18 ani, să fi fost răpit în prezenţa unor martori sau să existe indicii temeinice că a dispărut şi viaţa sau integritatea corporală îi sunt puse în pericol, iar informaţiile diseminate să poată ajuta la găsirea victimei sau a autorului răpirii”, a declarat chestorul Viorel Vasile, liderul de proiect. Există însă şi situaţii de răpiri în care alerta nu se lansează - “atunci când acest lucu poate pune în pericol viaţa copilului sau ancheta aflată în desfăşurare”, explică chestorul Vasile. O noutate o reprezintă faptul că procurorul de caz poate da alerta şi fără acordul părinţilor, dacă acest lucru este în interesul copilului.

În acest proiect, Poliţia Română are 45 de parteneri cu care a semnat o convenţie pentru diseminarea cât mai rapidă şi în medii cât mai variate a alertelor. Este vorba despre posturi de televiziune şi radio, agenţii de presă, provideri de internet, companii de transport feroviar, transport în comun şi metrou, aeroporturi şi reţelele de televiziune cu circuit închis din staţiile de metrou, supermarketuri sau bănci. Practic, în momentul lansării alertei, partenerii vor difuza fotografia şi semnalmentele copilului răpit, precum şi informaţiile existente despre răpitor şi/sau vehicului acestuia. Mesajul va fi repetat între 3 şi 8 ore, la intervale de 15-30 de minute sau de 3 ori pe oră, în funcţie de disponibilitatea fiecărui difuzor.

Sistemul “ALERTă RăPIRE COPIL!” va fi funcţional începând cu data de 20 mai a.c., când va avea loc şi o simulare. De mâine puteţi afla mai multe informaţii despre alerte şi pe www.alertarapirecopil.ro

În Europa, doar Marea Britanie, Franţa, Grecia, Germania şi Olanda au mai implementat acest sistem, iar peste ocean, el este funcţional în Canada şi SUA. Alerta a apărut pentru prima dată în 1996, în Statele Unite sub numele de AMBER ALERT (America's Missing: Brodcasting Emergency Response), după ce o fetiţă de 9 ani, Amber Hagerman, din Arlington-Texas, a fost răpită şi ucisă.

×