x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Site pentru aer, nefuncţional

Site pentru aer, nefuncţional

de Alexandru Nastase    |    12 Mai 2009   •   00:00
Site pentru aer, nefuncţional
Sursa foto: Jurnalul foto/

Inaugurat în urmă cu mai bine de un an de Ministerul Mediului, site-ul www.calitateaer.ro, prin care românii ar fi putut verifica în timp real calitatea aerului din oraşele în care locuiesc, este total nefuncţional. O investiţie anunţată de două milioane de euro s-a dus pe apa sâmbetei din incompetenţa şi lipsa de preocupare a autorităţilor.



"Românii vor putea şti începând de astăzi, în timp real, cât de poluat este aerul din oraşul în care trăiesc." Asta anunţa în februarie 2008 ministrul de atunci al Mediului, udemeristul Attila Korodi, la lansarea oficială a site-ului www.calitateaer.ro.

Site-ul aparţine Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului şi a fost special reconstruit pe o platformă care ar fi trebuit să pună la dispoziţia românilor informaţii şi date în timp real privind calitatea aerului în toate oraşele din România. Toate bune şi frumoase în anunţurile autorităţilor, însă în realitate site-ul nu a funcţionat niciodată la parametrii la care a fost proiectat.

Concret, dacă utilizatorul care accesează site-ul, va constata repede că informaţiile pe care le caută despre calitatea aerului din oraşul său fie nu există, fie sunt învechite. Ca atare, nu se poate afla concentraţia de sulfaţi din aerul Capitalei, de azotaţi din aerul respirat de piteşteni sau cât de nociv este impactul combinatului ArcelorMittal de la Galaţi.

Valorile înscrise pe site sunt vechi de câteva săptămâni sau chiar luni, iar în unele cazuri lipsesc cu desăvârşire. Cei care au creat site-ul au gândit că utilizatorul ar putea dori să facă unele comparaţii între oraşul său şi alte localităţi, de exemplu de la munte, mai puţin poluate. Nici compararea parametrilor nu este posibilă, site-ul având prea puţine informaţii pe care să le poată oferi.

Toate legăturile interne ale paginii şi toate comenzile pe care utilizatorul le dă pentru aflarea informaţiilor pe care le caută sfârşesc inevitabil pe home page. Potrivit site-urilor care monitorizează traficul pe internet, www.calitateaer.ro a avut doar câteva zeci de vizitatori de la începutul anului.

ACUZE ŞI VINOVAŢI
Cine este de vină pentru această situaţie? Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului se arată reciproc cu degetul. Ministerul nu a furnizat banii necesari modernizării echipamentelor care monitorizează calitatea aerului în staţiile din ţară şi nici fondurile pentru ca aceste date să fie prelucrate şi transmise mai departe pe site - acuză ANPM.

La rândul lor, oficialii din minister acuză fosta conducere a Agenţiei, asigurată de udemeristul Zoltan Nagy, de incompetenţă, susţinând că banii au fost livraţi la timp, dar că nu au fost cheltuiţi corespunzător. În teren, situaţia arată că adevărul este undeva la mijloc.

Ministerul a furnizat o parte din banii necesari, însă fondurile nu au fost suficiente pentru îndeplinirea "misiunii", astfel încât cele mai multe dintre staţiile de monitorizare din ţară nu şi-au upgradat echipamentul. Un exemplu este staţia de la Copşa Mică, gândită a monitoriza calitatea aerului de la uzina Sometra, staţie care nu funcţionează la parametrii optimi.

×
Subiecte în articol: verde!