x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Slujbe, pelerinaje şi parade militare

Slujbe, pelerinaje şi parade militare

de Daniela Cârlea Şontică    |    16 Aug 2008   •   00:00
Slujbe, pelerinaje şi parade militare

SFÎNTA MARIA  ●  Românii au sărbătorit în toată ţara
Zeci de mii de oameni au participat ieri, de Adormirea Maicii Domnului, la slujbele şi manifestările religioase care au avut loc la mănăstirile şi bisericile cu acest hram. La Constanţa s-a petrecut un adevărat regal al Forţelor Navale cu ocazia Zilei Marinei.



SFÎNTA MARIA  ●  Românii au sărbătorit în toată ţara
Zeci de mii de oameni au participat ieri, de Adormirea Maicii Domnului, la slujbele şi manifestările religioase care au avut loc la mănăstirile şi bisericile cu acest hram. La Constanţa s-a petrecut un adevărat regal al Forţelor Navale cu ocazia Zilei Marinei.

Cel mai mare număr de credincioşi s-a înregistrat ieri, la hramul Mănăstirii Nicula din judeţul Cluj, unde oamenii au înconjurat biserica în genunchi, au participat la Liturghia arhierească şi au sărutat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Sfînta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Bartolomeu, arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Mitropolitul Bartolomeu a făcut apel la pelerini să doneze bani pentru sinistraţii de pe urma inundaţiilor.

PATRIARHUL LA MARE. 
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la slujba hramului Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului de la Techirghiol. În cuvîntul adresat credincioşilor prezenţi  Preafericitul Daniel a precizat că Patriarhia Română a propus ca ziua Adormirii Maicii Domnului să fie recunoscută ca sărbătoare legală, BOR adresîßnd Parlamentului României o solicitare în acest sens.

ALBA ŞI MUREŞ. Şi la numeroase mănăstiri din judeţele Alba şi Mureş au sosit în pelerinaj cîteva mii de oameni pentru a participa la slujbe. Şi-au serbat hramul aşezămintele monahale de la Rîmeţ, Oaşa, Poşaga şi Obîrşii. La Sînmărtinul de Cîmpie, judeţul Mureş, slujba a fost arhierească, prin participarea Arhiepiscopului de Alba-Iulia, ÎPS Andrei. În judeţul Alba, cei mai mulţi credincioşi au mers la Mănăstirea Rîmeţ, unul dintre cele mai vestite lăcaşuri monahale din judeţ.

ARGEŞ ŞI SÎMBĂTA.
Şi la Mănăstirea Curtea de Argeş au venit ieri mii de credincoşi, mai ales din judeţele din sud. Oamenii s-au aşezat la rînd încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa altarului amenajat în faţa catedralei, unde a fost oficiată slujba în aer liber.

Mănăstirea Brîncoveanu de la Sîmbăta de Sus care are hramul Adormirii Maicii Domnului a fost loc de întîlnire duhovnicească. Slujba arhierească a fost oficiată de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului,  alături de ÎPS Serafim Joantă, mitropolit al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, ÎPS Irineu Popa, mitropolitul Olteniei, precum şi PS Ioan Sălăjan, episcopul Covasnei şi Harghitei. După Sfînta Liturgie, a fost hirotonit noul episcop vicar al Episcopiei Sibiului, părintele Andrei Moldoveanu.

Cacica. Mii de pelerini catolici au participat la Sanctuarul Naţional Marian de la Cacica, din judeţul Suceava, la Sfînta Liturghie Pontificală celebrată de cardinalul de Berlin, Georg Sterzinski. Ieri au fost oficiate atît în capela din grotă, cît şi în Biserica catolică de la Cacica Sfinte Liturghii în limbile română, maghiară, polonă şi germană, dar şi o Liturghie greco-catolică. Papa Ioan Paul al II-lea a conferit în anul 2000 titlul de "Basilica Minor"  Bisericii catolice din Cacica.

×
Subiecte în articol: observator maicii domnului