x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soferi de soferi! - Ieri in trafic, azi la testare

Soferi de soferi! - Ieri in trafic, azi la testare

de Mara Raducanu    |    18 Ian 2007   •   00:00
Soferi de soferi! - Ieri in trafic, azi la testare

Testul pentru redobandirea permisului suspendat pune pe jar soferii din Bucuresti si nu numai, procentul de promovabilitate fiind din ce in ce mai mic. Politistii se plang ca noul Cod Rutier le este total strain conducatorilor auto si ca multi dintre ei nu au ce cauta la volan.

Udriste. Vineri, 12 ianuarie 2007. Ora 8:30. In curte, puzderie de lume. Peste 200 de persoane. De vina? Tot noul Cod Rutier, devenit intre timp "cosmarul" soferilor si al pietonilor. Asa ca vrei, nu vrei, potrivit noilor reglementari rutiere intrate in vigoare la 1 decembrie 2006, agentul de circulatie te lasa cat ai clipi fara permis. Pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile, in functie de gravitatea abaterii si dupa norocul fiecaruia. Dupa care, daca vrei sa-ti "ispasesti" pacatele si sa-ti iei inapoi carnetul de sofer, urmeaza sa dai un test ce "te plimba" putin prin Legislatia Rutiera.

TESTARE. "La start" sunt programati 144 de candidati. Atmosfera destul de relaxanta. "Ce-o fi o fi!", se aud glasuri din multime. "Nu-i problema! Venim si maine!" Pentru unii, ajunsi sa dea testul a cincea oara, venitul la Udriste a devenit deja o distractie. Face parte din programul lor zilnic. Este de-ajuns sa-i privesti pentru a-ti da seama ca noul Cod Rutier le este total strain. Dar cine stie! Depinde cum te loveste norocul. Altii, revoltati, pun totul pe seama nesansei. Doar sunt soferi cu atatia ani experienta. Testare le mai trebuie lor?!

"Asa e aproape in fiecare zi, domnisoara, de cand cu Codul asta rutier. Inainte mai aveau mila de noi. Acum, pentru orice greseala ti-au si ridicat permisul. Prea exagerat. Ce, noi avem timp de pierdut pe aici?"

NEMULTUMIRE. La randul lor, politistii care se ocupa special de aceste testari spun ca examenul este foarte simplu. Un chestionar cu 15 intrebari, timp de 20 de minute. Pentru a fi declarat "admis" trebuie sa raspunzi sau "sa ghicesti" (depinde de inspiratie!) raspunsul la minimum 13. Chestionarele sunt strict secrete, monitorizate de seful de Comisie si de comandant. Pentru a inlatura orice suspiciune, ele se corecteaza in prezenta a doi martori alesi chiar dintre candidati. Intrebarile de reevaluare pun accent mai mult pe prevederile legale referitoare la sanctiuni si mai putin pe cele privind legislatia.

Ovidiu Manuc, unul dintre inspectorii de la Compartimentul "Testari", considera ca examenul este absolut normal si necesar. In practica, spune acesta, soferii sunt rai, teribilisti si indisciplinati, pe cand la capitolul teorie multi sunt zero.

Totusi, are si o nemultumire. "Din cauza faptului ca in ultima perioada se retin aproape 200 de permise pe zi va dati seama ce nebunie este aici. Dupa ce trece perioada de suspendare, oamenii vin imediat si se inscriu la aceste testari. Mai rau e ca, daca astazi ai picat testul, nimeni nu te opreste sa te programezi pentru maine. Si ne trezim cu aceiasi oameni care cu o zi in urma nu au reusit sa faca nici doua puncte". Candidatii, peste 100 in fiecare zi, sunt repartizati in cate patru serii, in sala avand voie sa intre maximum 36 de persoane.

"Pana acum, in Bucuresti procentul de promovabilitate a testului este mic. Nu s-a sarit inca de 25%. Am avut situatii in care o parte dintre ei a raspuns la toate intrebarile, insa am avut si candidati care nu au nimerit nici una. Este tragic sa fii sofer de atatia ani si sa nu cunosti lucrurile elementare!"

REZULTATE. Se facuse deja ora 12:00 cand a fost examinat ultimul candidat. Moment de respiro. Bilantul testarii? Dezastru! Dintre cei 144 de candidati programati initial, doar 30 au fost admisi. Neprezentati 11, respinsi 103. Un singur candidat cu punctaj maxim. Concluzia? Soferi multi, stiinta zero… Nici o problema, e si maine o zi… Cu siguranta vom vedea aceleasi fete, cu acelasi bagaj de cunostinte!

REZULTATELE TESTARII IN TARA
In judetul Alba, doar opt persoane din 62 si-au recuperat permisele de conducere suspendate. La primele trei testari au participat 29 de persoane, insa doar 4 dintre acestea l-au promovat. Aceeasi situatie este si in judetul Buzau, unde pana acum pentru redobandirea permisului retinut din cauza noului Cod Rutier doar zece soferi din cei 70 de candidati au reusit sa-l promoveze. La Hunedoara, doar sapte persoane au reusit sa treaca examenul pentru redobandirea permisului. Seful Serviciului Politiei Rutiere a judetului Hunedoara, Ion Tirinescu, declara ca fostii soferi merg la reexaminare fara sa citeasca noua legislatie. Nici Aradul nu sta mai bine. Doar 8% dintre soferii aradeni care au sustinut in ultimele trei saptamani examenul de legislatie rutiera au reusit sa-si recupereze permisele suspendate. Conform IJP Arad, cateva sute de persoane s-au prezentat, de la inceputul anului, la sediul Politiei Rutiere pentru a fi testate in vederea recuperarii permiselor suspendate, insa doar cateva zeci au reusit sa raspunda corect la intrebarile din testele-grila.

CANDIDATI, CAM SARACI CU DUHUL...
Potrivit informatiilor oferite de Brigada Politiei Rutiere, Compartimentul Testari, in perioada 18-31 decembrie 2006 au sustinut testul pentru redobandirea permisului auto 335 de candidati. Dintre acestia doar 52 au fost declarati admisi, in timp ce 283 si-au vazut numele pe lista respinsilor. Sase candidati au obtinut punctajul maxim (15 puncte) si unul singur a reusit "performanta" de a nu nimeri nici un raspuns corect.
×
Subiecte în articol: observator candidati soferi