x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Solutia Basescu" este in afara legii

"Solutia Basescu" este in afara legii

14 Ian 2005   •   00:00

Directorul SRI, Radu Timofte, i-a adresat ieri o scrisoare presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru.

CARMEN VINTILA

BAZAT. Radu Timofte, seful SRI, contesta propunerile presedintelui Romaniei
Timofte a precizat ca solutia "sigiliului dublu" pentru accesul imediat la dosarele Securitatii - solicitata de Colegiu la propunerea presedintelui Traian Basescu - contravine "flagrant" legislatiei in vigoare.

SOLUTIE. Colegiul CNSAS s-a adresat joi directorului SRI, Radu Timofte, solicitandu-i sa predea Colegiului arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata, urmand ca la inceput sa se recurga la solutia de acces la arhive evocata de presedintele Traian Basescu. Solutia avansata de seful statului presupunea ca, de fiecare data cand are nevoie CNSAS de accesul in arhiva, sa fie prezent si un reprezentant SRI, astfel incat dosarele de siguranta nationala sa nu fie accesate de CNSAS. Seful SRI sustine ca prin aplicarea solutiei respective, reprezentantii CNSAS ar cunoaste "orice demers operativ" al SRI de consultare a dosarelor din perioada 1948-1989 referitoare la antiterorism, contraspionaj economic, extremism si ar fi afectata "activi-tatea zilnica" a cadrelor SRI care gestioneaza documentele, conform legii arhivelor si ordinelor interne.

PROPUNERE. Din nou, SRI propune ca preluarea dosarelor de catre CNSAS sa fie accelerata prin triplarea numarului de echipe comune. Timofte mai scrie ca SRI va aplica in continuare legea accesului "pana la eventuala modificare a acesteia" si isi va indeplini obligatiile legale de securitate nationala. Totodata, Timofte precizeaza in scrisoare ca legea accesului stipuleaza predarea dosarelor "cu exceptia celor care privesc securitatea nationala". El sustine ca ritmul lent de predare nu poate fi imputat SRI. Directorul SRI mai scrie ca legea nu prevede predarea cladirii sau depozitelor in care se afla documentele Securitatii, CNSAS avand un depozit atribuit de Guvern in urma cu un an si jumatate in Popesti-Leordeni.

×
Subiecte în articol: observator