x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solutii antipoluare - Statele dunarene vs tarile de la mare

Solutii antipoluare - Statele dunarene vs tarile de la mare

de Alexandru Nastase    |    20 Feb 2007   •   00:00
Solutii antipoluare - Statele dunarene vs tarile de la mare

Romania intentioneaza sa consolideze colaborarea dintre tarile dunarene si statele riverane Marii Negre. Si asta in contextul unor dispute privind poluarea tot mai accentuata a apelor Marii Negre prin apele Dunarii.

In acest scop se va organiza un seminar la Palatul Parlamentului la care sunt invitati sa participe ministrii mediului din tarile din bazinul dunarean si ai celor riverane Marii Negre. Proiectul este initiativa Romaniei si reprezinta una dintre initiativele pe care tara noastra si le-a propus pentru 2007, an in care detine presedintia Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR). "Este important sa intarim colaborarea intre tarile dunarene si cele de la Marea Neagra. Romania si Bulgaria sunt state care fac parte atat din Comisia Marii Negre, cat si din Comisia Dunarii. Si ar trebui ca actiunile celor doua comisii sa fie comune, conjugate, pentru ca pana la urma apa din Dunare ajunge in Marea Neagra. Constientizarea celorlalte tari de luare a unor masuri concrete este in sarcina noastra", a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, presedintele ICPDR din partea Romaniei.

DEZBATERI. In prezent exista un protocol intre Comisia Marii Negre si Comisia Dunarii, dar tarile de la mare subliniaza ca Dunarea descarca o cantitate prea mare de poluanti. "Realitatea este ca nu numai Dunarea face asta, pentru ca, dupa cum stiti, exista si alte rauri, alte fluvii care descarca in Marea Neagra. De la Dunare stim care este aportul de poluanti pentru ca se face monitorizarea de-a lungul fluviului. Nu este corect sa acuzi doar pe zona in care ai date, ci este corect sa soliciti date tuturor tarilor care au rauri care descarca in Marea Neagra. Este foarte important, totusi, sa aiba loc o intalnire intre ministrii tarilor membre ale Comisiei Dunarii si ai tarilor membre ale Comisiei Marii Negre. Sigur ca se va lua in final o decizie politica, se va semna o declaratie privind viitorul Dunarii si viitorul Marii Negre", a spus Lucia Varga.

MONITORIZARI. Periodic, o data la sase ani, se realizeaza o expeditie pe Dunare - Join Danube Survey - care porneste de la izvoare pana la varsare. Un vapor cu specialisti si un laborator mobil preiau probele si realizeaza analize pe intregul curs al Dunarii. Anul acesta in august va avea loc o noua expeditie. Nava va intra in Romania la 11 septembrie, iar concluziile vor fi prezentate intre 28 si 29 septembrie la Tulcea.
Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL
STATISTICA. Dunarea este principalul poluator al Marii Negre

×
Subiecte în articol: verde! negre mării mării negre