x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluţii pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării

Soluţii pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării

de Alexandru Nastase    |    09 Apr 2009   •   00:00
Soluţii pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării
Sursa foto: Jurnalul foto/

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat în această săptămână la Tulcea câteva soluţii pentru Delta Dunării. Ministrul a admis că Rezervaţia Biosferei se află într-o situaţie dificilă şi a anunţat, de asemenea predecesorilor săi Sulfina Barbu şi Attila Korodi, că în mandatul său Delta va fi o prioritate.



Ministrul a afirmat că vizează reconstrucţia ecologică a terenurilor transformate înainte de Revoluţie în amenajări agricole şi piscicole. Început în anii '90, programul de renaturare a fost abandonat în ultimii ani din cauza faptului că terenurile care ar trebui redate circuitului natural au fost concesionate de Consiliul Judeţean Tulcea, contractele fiind semnate pe 49 de ani.

Mai mult decât atât, digurile care mărginesc respectivele incinte au fost vândute tot de Consiliul Judeţean, aflându-se acum în proprietatea privată a mai multor oameni de afaceri. Autorităţile s-au chinuit fără sorţi de izbândă în ultimii ani să preia administrarea digurilor şi incintelor.

Ministrul Nemirschi a venit cu o soluţie diferită de cele înaintate de Sulfina şi Korodi: "Consiliul Judeţean Tulcea, cel care deţine în proprietate incintele agricole şi piscicole din Delta Dunării, ar trebui să ia în calcul măsurile compensatorii pe care statul român le poate acorda dacă aceste zone vor fi reconstruite din punct de vedere ecologic.

În ceea ce priveşte digurile din această zonă, lucrurile sunt destul de clare. Evident nu poate fi vorba decât de expropriere şi intenţionez să propun spre aprobare Guvernului un act normativ, o hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă, pentru expropriere rapidă.

Voi încerca să revin asupra strategiei pentru Delta Dunării şi să stabilesc nişte acţiuni pe termen imediat. Nu este momentul cel mai bun acesta, având în vedere că este un an de criză. Evident că va fi vorba şi de anumite despăgubiri", a spus Nemirschi.

În ceea ce priveşte plajele Rezervaţiei, ministrul a declarat că acestea nu trebuie să fie sufocate de construcţii, iar administraţiile locale nu ar trebui să accepte exploatarea turistică excesivă. Nemirschi va discuta problema cu ministrul turismului, Elena Udrea.

×
Subiecte în articol: verde!