x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șomajul tehnic: Cum se aplică și ce trebuie să facă angajatorii

Șomajul tehnic: Cum se aplică și ce trebuie să facă angajatorii

27 Mar 2020   •   12:37
Șomajul tehnic: Cum se aplică și ce trebuie să facă angajatorii

Românii care au contract de muncă și activitatea le-a fost afectată din cauza pandemiei de COVID-19 vor primi șomaj tehnic în sumă de 75% din salariul mediu brut pe economie. Angajatorii depun solictare la ANOFM pentru angajați, iar cei care nu au contract de muncă depun solicitare personal la ANPIS

Șeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, a explicat, vineri, într-o declarație de presă, ce se întâmplă cu șomajul tehnic, ce a intervenit în multe sectoare de activitate după instaurarea stării de urgență.

Astfel, șomajul tehnic se aplică de la intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgență, adică 16 martie, până la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației din țară.

„Contractele de muncă suspendate în luna martie vor putea fi decontate. Mai bine zis, ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de către stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgență, respectiv de la 16 martie la 31 martie. Ce se întâmplă cu contractele de muncă suspendate înainte de intrarea în starea de urgență? Acestea vor avea posibilitatea să deconteze ajutorul de șomaj tehnic parțial doar pentru perioada stării de urgență”, a spus Ionel Dancă, despre șomajul tehnic aferent lunii martie.

Plata acestor ajutoare se va face în primele zile ale lunii aprilie, când se vor depune documentele solicitate.

„Aici procedura este foarte simplificată, adică o declarație pe proprie răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunere a documentelor, Ministerul Muncii prin ANOFM face plata către angajator. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angajați”, a explicat Dancă.

În cazul românilor cu alte forme de angajare, cum sunt profesioniștii, există prevedere în Ordonanța de Urgență care include toate prestațiile economice în baza unor autorizații, fie pe persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală ori alte forme de derulare a activității.

„Pentru aceste persoane indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice se acordă indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie. În situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie (...) angajatorii au posibilitatea să acorde de suplimentar față de indemnizația acordată de stat. Diferența până la 75% din salariu de bază în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori”, a mai spus șeful Cancelariei primului ministru.

În cazul persoanelor care câștigă venituri exclusiv din contracte de drepturi de autor, cum este categoria profesioniștilor sau a celor care desfășoară activități creative, a fost inclusă o prevedere specială în OUG.

„Și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență. Au fost, de asemenea, chestiuni clare cu privire la modul în care se constată că o companie a angajat o persoană fizică autorizată sau altă formă de desfășurare a activității și este afectată de efectele epidemiei cu coronavirus. În acest sens a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie și februarie și de asemenea a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibile pentru acest ajutor”, a mai spus Dancă.

Cerința este ca angajatorii să depună o declarație pe propria răspundere că au fost afectați pandemia cu coronavirus, aceasta urmând să fie verificată ulterior depunerii documentelor ulterior efectuării plăților.

„ Plata nu este condiționată de efectuarea acestui control pe perioada stării de urgență”, a precizat Ionel Dancă.

Pentru românii care au contracte individuale de muncă, angajatorul depune documentele la ANOFM, la structurile județene sau teritoriale. Cei care nu au contracte de muncă, respectiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, depun documentele individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Mediafax

×
Subiecte în articol: şomaj tehnic