x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Somaţie pentru politicieni

Somaţie pentru politicieni

de Alexandru Nastase    |    07 Iun 2008   •   00:00
Somaţie pentru politicieni

Mai multe organizaţii ecologiste cer prim-ministrului şi ministrului Mediului să facă presiuni pentru adoptarea în regim de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă 114/2007, actul normativ care poate salva spaţiul verde din oraşe.

 
Societatea civilă este profund nemulţumită de faptul că, deşi ordonanţa este în vigoare, prevederile ei nu sînt respectate de cei obligaţi să facă acest lucru, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de 30 de asociaţii ecologiste din toată ţara. Ecologiştii se declară extrem de îngrijoraţi de faptul că această ordonanţă este în pericolul de a fi modificată cu amendamente ce permit perpetuarea abuzurilor asupra spaţiilor verzi.

 
SITUAŢIE FOARTE GRA­VĂ. În scrisoarea deschisă se arată: “O descriere sumară a si­tua­ţiei spaţiilor verzi din localităţile urbane din România este urmă­to­a­rea: Porţiuni din parcurile publice sau chiar parcuri întregi sînt retrocedate în continuare şi betonate pentru materializareaunor pro­iec­te imobiliare, acţiuni ilegale conform prevederilor OUG 114/2007! Spaţii verzi din vecinătatea unor blocuri devin arii construibile, fără a fisolicitat acceptul riveranilor, care au dreptul la o opinie şi la o dezbatere publică obligatorie (conform Convenţiei de la Aarhus semnată de România) sau prin sfidarea acţiunilor de protest ale acestora adresate autorităţilor locale; aberaţia merge pînă la construirea unor blocuri la distanţe de 2-3 m de cele vechi! Se dau avize de construire pe suprafaţa parcărilor dintre blocuri, conţinînd de multe ori şi un aliniament cu vegetaţie sau pe spaţii de joacă pentru copii! În prezent, unui locuitor al Capitalei îi revin circa 8,5 mp de spaţiu verde, existînd sectoare precum Sectorul 6, unde unui locuitor îi revin sub 3 mp! Numai de pe aliniamentele stradale lipsesc 600.000 de arbori, conform uneiestimări realizate deFundaţia Eco-Civica. Însăşi PMB, care este datoare să apere interesele cetăţeanului, taie arbori din aliniamentul stradal pentru interese comerciale (cazul cursei de Formula 3 din jurul Palatului Parlamentului).”

 

Nemulţumiri

Pe lîngă Ordonanţa 114/2007, iniţiativă crucială pentru spaţiile verzi, există alte două iniţiative de o importanţă majoră, blocate şi ele în aceeaşi comisie: Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi intravilane şi Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, avînd aduse în februarie 2008 amendamente pentru declararea de utilitate publică a parcurilor publice, grădinilor botanice, grădinilor zoologice şi bazelor de agrement (lucru care ar face imposibilă construirea pe aceste spaţii).

×
Subiecte în articol: verde!