x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SONDAJ IRES. Românii - tot mai patrioţi, dar preferă să trăiască în Germania

SONDAJ IRES. Românii - tot mai patrioţi, dar preferă să trăiască în Germania

25 Oct 2012   •   19:44
SONDAJ IRES. Românii - tot mai patrioţi, dar preferă să trăiască în Germania

Procentul românilor care ar prefera să trăiască în altă țară a crescut cu 8%, în ultimii doi ani, chiar dacă 90% dintre cetățeni spun că sunt mândri că sunt români, iar procentul celor care cred în patriotism este în creștere, se arată într-un sondaj IRES.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a comparat datele din 2010 cu cele aflate acum. Astfel, dacă în 2010 59% dintre români preferau să trăiască în România, acum doar 51% au dat acest răspuns, restul indicând alte state, în ordinea preferințelor fiind Germania, Italia, Franța, Spania sau alte țări, majoritatea europene.

Doar 36% dintre românii care au răspuns la sondaj au indicat România drept țara ideală, cu nouă procente mai puțin ca în 2010. În topul țărilor ideale se află Germania, Statele Unite ale Americii, Elveția și Italia.

De asemenea, procentul celor care cred că România va deveni un stat stat european comparabil cu restul statelor din UE este de 54%, cu două procente mai puțin ca în 2010.

Numărul celor care se gândesc să plece la muncă în străinătate este în creștere. Astfel, dacă în 2010 trei din 10 români erau dispuși să-și caute de lucru în străinătate, în 2012 patru din 10 români sunt dispuși să facă acest lucru. Procentul este mai ridicat în rândul tinerilor - 54,4% în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 și 13,3% în rândul persoanelor trecute de 65 de ani. De asemenea, un sfert din rândul acelora care s-au gândit să plece din țară nu plănuiesc să se mai și întoarcă.

În rândul românilor care au muncit în străinătate se observă o creștere a celor care declară că emigrarea a fost o experiență pozitivă. Astfel, dacă în 2010 77% declarau că munca în străinătate a fost o experiență pozitivă, anul acesta procentul a urcat la 86%.

În ceea ce privește mândria de a fi român, procentul se menține, ca și în 2010, la 90%. 84% dintre persoanele intervievate au declarat că Ziua Națională a României reprezintă o sărbătoare importantă pentru familia lor. În schimb, procentul celor care cred că 1 Decembrie este o dată potrivită pentru comemorarea zilei naționale este în scădere, de la 76% la 70%.

În ceea ce privește calitățile românilor, cele mai des menționate sunt hărnicia (13%), ospitalitatea (7%), patriotismul (5%), optimismul (4%) și bunătatea (4%). În privința defectelor, cel mai des menționate sunt infracționalitatea (16%), lenea (5%) și minciuna (5%).

Sondajul arată că procentul românilor care s-au săturat de țara lor este în creștere cu patru procente 25,3%. Sentimentul e mai răspândit în rândul tinerilor (32,2% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, respectiv 31,1% pentru cei care au între 36 și 50 de ani). Etnicii maghiari s-au săturat de țara în care trăiesc în proporție de 41,7%, procentul fiind mai ridicat față de medie și în rândul transilvănenilor și bănățenilor - 31,5%.

Sentimentele patriotice, însă, sunt în creștere. Astfel, 84% consideră că un patriot ar trebui să își susțină țara indiferent de direcția spre care se îndreaptă aceasta (față de 68% în 2010). 92% consideră că un patriot ar trebui să se implice în dezbaterile politice (fată de 84% în 2010), iar 96% consideră că un patriot trebuie să își manifeste deschis sentimentele patriotice (față de 90% în 2010).

Doi din trei români susțin că atunci când critică România, o fac din dragoste pentru țară, însă tot doi din trei sunt de acord cu afirmația „Multe țări critică România, așa că cetățenii ei nu ar trebui să o mai critice”.

85% spun că se opun direcției în care merge țara pentru că le pasă de ea, iar 86% spun că România își are locul ei bine definit în lume.

De asemenea, 54,3% dintre persoanele chestionate consideră că patriotismul este o valoare actuală, cu două procente mai mult față de 2010.

Patru din cinci români se consideră patrioți, sentimentul fiind mai răspândit în rândul celor cu vârstă înaintată, decât în cazul tinerilor, dar și în rândul celor cu studii superioare.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion multi-stratificat de 1.289 indivizi de 18 ani.

×