x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet

Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet

28 Mai 2012   •   21:00
Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg, audiaţi la Parchet

Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, dar si omul de afaceri Elan Scwartzenberg au fost audiati luni de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu disparitia lui Codrut Marta, fostul sef de cabinet al sefului Blejnar.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca sotia lui Codrut Marta a anuntat disparitia barbatului sau vineri, 25 mai, insa a declarat politistilor ca sotul sau a disparut in 21 mai. Astfel, cauza a fost preluata de procurori care i-au audiat, alaturi de alte persoane, pe cei apropiati lui Marta, respectiv pe fostul seful al acestuia, Sorin Blejnar, si pe Elan Schwartzenberg. Organele de cercetare ancheteaza inclusiv posibila asasinare a lui Codrut Marta.

Sorin Blejnar si Elan Schwartzenberger au fost audiati la Parchet, intr-un dosar legat de fraude financiare de valori uriase. Potrivit RTV, zeci de milioane de euro, sume provenite din rambursari de TVA au fost scoase din tara prin intermediul mai multor persoane, printre care sI Schwartzenberg, cu complicitatea fostului sef ANAF.

Sorin Blejnar a fost audiat ieri la Parchet, in jurul orei 16.00. Potrivit RTV, reteaua se baza pe oameni de afaceri ca Elan Schwartzenberg sau Said Baaklini care scoteau sume uriase din tara prin rambursare de TVA, prin anumite firme infiintate cu acest scop. Cei doi primeau un procent din valoarea acestor sume, fiind vorba de milioane de euro. Legatura dintre Blejnar si acestia se facea prin intermediul lui Codrut Marta, pe care Schwartzenberg ar fi vrut sa il promoveze in consiliul de administratie al Realitatea Media.

Ancheta DNA pentru evaziune fiscala

Dealtfel, Marta este cunoscut ca omul de incredere al lui Blejnar. Numele acestuia apare intr-o ancheta a procurorilor DNA alaturi de cel al lui Blejnar, ambii fiind cercetatI penal pentru instigare la evaziune fiscala.

Blejnar apare in acest dosar ca protector al celei mai mari retele de contrabanda cu motorina si benzina. Dupa cum a scris pe larg Jurnalul National, capul retelei este Attila Peter Racz, unul dintre cei mai prolifici importatori de petrol la negru din Romania. Afacerile suspecte ale lui Racz au intrat inca din 2010 in atentia procurorilor anticoruptie, insa DNA a dispus abia in decembrie 2011 trimiterea in judecata a petrolistului oradean, pentru constituirea unui grup infractional organizat, instigare la evaziune fiscala si trafic de influenta. Legatura dintre Blejnar si Racz se tinea prin Codrut Marta, care era la data respectiva seful de cabinet al lui Blejnar.

Denuntatorul a fost omul de afaceri, Vlad Constantin, care a recunoscut ca l-a denuntat pe Blejnar dupa ce Attila Peter Racz l-ar fi amenintat in numele lui Sorin Blejnar. La acel moment, Blejnar a negat acuzatiile si a spus ca este nevinovat. Dupa audierile de ieri de la ICCJ, Blejnar nu a mai putut fi contactat pentru declaratii.

citeste si: http://www.jurnalul.ro/anchete/blejnar-capo-di-tutti-capi-fostul-sef-al-anaf-este-cercetat-de-dna-pentru-instigare-la-evaziune-fiscala-613506.htm

×