x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

13 Mai 2019   •   19:01
Sorin Oprescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în primă instanță.


Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

TB a dat luni prima decizie în dosarul în care fostul edil al Capitalei a fost judecat pentru mai multe fapte de corupţie şi pentru spălare de bani în legătură cu sumele primite ilegal prin comisioane.

Judecătorul a decis achitarea pentru fapta de spălare de bani.

Oprescu a fost însă condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi interzicerea unor drepturi timp de trei ani. Judecătorul a stabilit confiscarea de la Oprescu a sumei de 25.000 de euro, ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită.

Tribunalul a mai stabilit că fostul primar este vinovat şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru care judecătorul a decis o pedeapsă de un an de închisoare.

Pentru abuz în serviciu instanţa a stabilit ca Sorin Oprescu să primească trei ani de închisoare.

Astfel, instanţa a stabilit ca pedeapsa finală să fie cea mai mare, cea de patru ani, la care a adăugat un spor de pedeapsă de încă un an şi patru luni. Din aceasta, instanţa a scăzut un an de zile în care Oprescu s-a aflat în arest preventiv, arest la domiciliu şi sub control judiciar.

Tot luni, instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul primar a sumei de 695.871 de lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul din Bucureşti, strada Popa Savu nr. 42, parter, sectorul 1, format din apartament patru camere de locuit şi dependinţe cu o suprafaţă utilă de 172,34 mp, loc de parcare demisol şi boxa demisol, până la suma de 1.264.531,8 lei.

De asemenea, instanţa a stabilit ridicarea sechestrului de pe casa din Ciolpani a fostului primar şi restituirea către acesta a peste 100.000 de lei şi a 9.500 de euro, sume confiscate la percheziţiile domiciliare.

Pe 20 noiembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care Bogdan Popa - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcţiei economice din Primăria Generală, Florin Şupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Claudiu Bengalici - administrator al unei societăţi comerciale, Cristian Stanca - fost şofer al lui Oprescu şi Ruxandra Avasiloae - director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti.

Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: condamnat Sorin Oprescu