x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu despre regionalizare: “Trebuie sa ai responsabilitate. Nu tai ca nebunul si faci doua incizii. Faci una singura.”

Sorin Oprescu despre regionalizare: “Trebuie sa ai responsabilitate. Nu tai ca nebunul si faci doua incizii. Faci una singura.”

02 Aug 2013   •   21:15
Sorin Oprescu despre regionalizare: “Trebuie sa ai responsabilitate. Nu tai ca nebunul si faci doua incizii. Faci una singura.”

Sorin Oprescu e nemultumit de ritmul in care merge regionalizarea. Si este decis sa mearga pana in panzele albe cu proiectul sau. In timp ce oamenii politici considera ca Bucurestiul si Ilfovul sunt de ajuns pentru a forma o regiune, edilul Capitalei vede altfel lucrurile. Oprescu spune ca o regiune cu adevarat puternica inseamna: Bucuresti, Ilfov, Giurgiu si 14 localitati din Calarasi.
 
“Bucurestiul este motorul principal de dezvoltare al Romaniei. Am ascultat teorii despre minimalizarea Capitalei si eu consider asta o lipsa de respect, intrucat nu sunt idei constructive. Trebuie sa vorbesti cu verbul la indemana despre Capitala tarii. Produce 25 % din PIB si i se intorc 2 %. Si atunci orice discutie legata de mutarea Capitalei nu are o baza stiintifica. Eu m-am consultat cu specialisti, arhitecti, urbanisti, sociologi, economisti de varf. Bucurestiul joaca in liga oraselor mari, cum sunt Viena, Atena, Istambul, Sofia”, a explicat edilul Capitalei in cadrul unei emisiuni despre regionalizare.

Bucurestiul, motorul economic
“Politicul spune ca daca dezvoltam ceva ce este dezvoltat, atunci vom ajunge la o uniformizare, dar nu una in sus, ci in jos. Eu consider ca trebuie sa folosesti mototrul pe care il ai, care prodce un sfert din PIB si el, la randul lui, ridica celelate regiuni apropiate – Ilfov, Giurgiu, o parte de Calarasi.

Bucurestiul poate aduce dezvoltarea porturilor la Dunare si o legatura a Bucurestiului la Dunare. Astfel incat sa vorbim de Bucuresti ca despre o capitala la Dunare. Trebuie sa ai responsabilitate. Nu tai ca nebunul si faci doua incizii. Faci una singura. Nu poti sa imparti teritoriul dupa cum vrea fiecare”, a mai adaugat Oprescu.

“Eu nu vreau sa iau, eu vreau sa dau. Si ma refer la dezvoltare. Imi doresc sa poata functiona Giurgiu si sa devina port, Oltenita la fel. Sa aduc la viata oamenii astia care sunt tristi pentru ca de 23 de ani au numai speranta”, si-a explicat Oprescu decizia.
“Vor, nu vor, guvernantii, noi ne vom duce spre regiune metropolitana. Am discutat cu presedintele CJ, cu primarii, unii stramba de nas, dar trebuie sa avem discutii. Nu poti sa dezvolti numai pe unii.

O sa mergem cu propunerea la Ministerul Dezvoltarii, pentru ca este o conceptie bazata pe factori economici, politici, sociali. Nu o sa ma plang, dar pierdem timpul. M-am saturat de hotarari politice luate pe picior in baie. Eu cred ca oamenii cu care stam de vorba sunt rationali. Si trebuie sa fie rationali, pentru ca apoi romanii ii judeca. Pe argumente economice, sociale, traditionale, trebuie sa continuam sa avem o Capitala care este in stare sa dezvolte”, a incheiat primarul general, Sorin Oprescu.
 

×