x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu, la Forumul SUERD: ''Avem nevoie de o Dunăre unificatoare și nu de o graniță între state''

Sorin Oprescu, la Forumul SUERD: ''Avem nevoie de o Dunăre unificatoare și nu de o graniță între state''

de Mihaela Stănescu    |    26 Iun 2014   •   22:05
Sorin Oprescu, la Forumul SUERD: ''Avem nevoie de o Dunăre unificatoare și nu de o graniță între state''

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astăzi la dezbaterile din cadrul Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene (CoDCR), eveniment care se află la cea de-a treia ediție și este găzduit de Primăria Vienei.

Întâlnirea Comitetului Executiv a vizat perspectivele politicilor urbane din regiunea Dunării, în contextul elaborării unei Platforme Urbane în Regiunea Dunăreană.

"Dunărea este adevărata coloană vertebrală a Europei și, totodată, singurul fluviu cu adevărat internațional. De aceea, cred că dezvoltarea Dunării de Jos nu reprezintă doar o prioritate zonală. După discuții privind strategia UE, care au durat aproape trei ani, astăzi este evident că avem nevoie de o Dunăre unificatoare și nu de o graniță între nord și sud, între vest și est. Avem nevoie de o Dunăre ca axă majoră de dezvoltare economică și socială, la nivelul continentului european. Sper că, după discuțiile din aceste zile, să înțelegem că a venit momentul depășirii stadiului declarativ și să decidem împreună intrarea în etapa acțiunilor concrete", a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

Kurt Puchinger, coorodnatorul din partea Uniunii Europene pentru Strategia Dunării, a subliniat nevoia armonizării politicilor europene dar și a eliminării decalajelor în ceea ce privește statele participante. "La costuri egale pentru produsele de bază, salariile medii în domeniul administrațiilor publice din aceste state sunt catastrofal de mici: aproape șase din zece angajați din administrația publică locală câștigă mai puțin de 167 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că marea majoritate a acestora au venituri mai mici decât un pensionar din aceste țări. Este imposibil de imaginat că vom putea aduce bunăstare în regiunea Dunării fără să realizăm, înainte de toate, o echilibrare graduală, dar rapidă, a veniturilor celor cărora astăzi le cerem să contribuie la definirea, implementarea și dezvoltarea regiunii dunărene."

Sorin Oprescu, și-a exprimat convingerea că, pentru realizarea unei reale dezvoltări a bazinului dunărean, piatra de temelie este elaborarea unui program cât mai complex, bazat pe un concept unitar, pentru întreg teritoriu, cu implicarea instituțiilor publice din România și din Bulgaria, a Comisiei Europene cât și a celorlalte instituții continentale, administrative și financiare.

La eveniment au fost prezenți primarul orașului Viena, Michael Haupl, Ivo Gonner, primarul orașului Ulm, primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, Peter Langer, coordonator general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării, precum și Jose Palma Andres, director al Comisiei Europene, în cadrul DG-Regio, alături de alți oficiali europeni.

×
Subiecte în articol: forumul suerd Sorin Oprescu dunăre