x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Oprescu: "Municipatatea a investit aproape 180 milioane euro în spitalele din Capitală"

Sorin Oprescu: "Municipatatea a investit aproape 180 milioane euro în spitalele din Capitală"

de Mihaela Stănescu    |    29 Sep 2014   •   15:46
Sorin Oprescu: "Municipatatea a investit aproape 180 milioane euro în spitalele din Capitală"
Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astăzi la Conferinţa Pharma Health Summit, unde a declarat că Municipatatea a investit, în perioada 2009-2013, aproape 180 milioane euro în spitalele pe care le administrează.

“Primaria Municipiului Bucureşti face eforturi pentru a sprijini procesul de finanţare a spitalelor. În 2008, prin OUG am primit 21 de spitale, în prezent au rămas 19, iar majoritatea au fost modernizate şi dotate cu aparatură medicală de înaltă performanţă. În anii de criză, până în 2013, investiţiile în aparatură şi modernizare au fost importante: 179 de milioane de euro în toate spitalele, în funcţie de dimensiunile lor”, a precizat Primarul Capitalei.

Primarul General a mai vorbit şi despre stadiul lucrărilor la cele două spitale noi pe care Primăria Capitalei le construieşte, dar şi despre Centrele de Excelenţă ale Municipalităţii specializate în transplant hepatic şi medular. Edilul îşi doreşte ca până la sfârşitul anului 2015 cele două spitale noi să funcţioneze. După modernizarea spitalului Gomoiu, acesta va deveni al doilea spital de urgenţă pentru copii din Capitală iar la spitalul Foşior se va practica chirurgia de înaltă tehnicitate. "În ceea ce priveşte Centrele  de Excelenţă, la Spitalul Sfânta Maria am înfiinţat o secţie de transplant de ficat, departament de elită din punct de vedere medical, dotat şi utilat la cel mai înalt nivel. De asemenea, la Spitalul Colţea s-a început deja transplantul de maduvă. Toate aceste realizări, reprezintă pentru mine un bilanţ pozitiv cu care mă mândresc. Am putut să fac acest lucru pentru toate cele 19 spitale şi o voi face şi în continuare”, a mai spus Primarul Capitalei.

Edilul şef a explicat că Primăria Capitalei are în proiect dezvoltarea unui Centrul de Excelenţă în melanom la Spitalul Colentina, însă, pentru început, unitatea trebuie sprijinită cu infrastructura corespunzătoare. În cadrul conferinţei, Primarul General a arătat că Municipalitatea are în plan şi reînfiinţarea policlinicilor de sector, acesta fiind un proiect care ar putea să vină în sprijinul persoanelor vârstnice şi că, odată cu apariţia policlinicilor, Municipalitatea îşi doreşte să contribuie la redirecţionarea pacienţilor cu afecţiuni minore din spitale către aceste noi unităţi medicale.

Tot astăzi, Sorin Oprescu, a fost prezent în Piaţa Universităţii, unde a fost înfiinţat, provizoriu, un laborator mobil de testare voluntară pentru infecţia cu hepatita C. Iniţiativa Ministerului Sănătăţii marchează startul programului naţional de screening pentru virusul hepatitei C. Primarul General a apreciat iniţiativa drept "un semnal dat colectivității de hărnicia pe care medicii, sistemul sanitar o au pentru ea".

Pentru câteva ore, fiecare persoană care dorește să se testeze completează un chestionar și efectuează testul rapid realizat de un colectiv de cadre medicale de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. dr. Matei Balș". Rezultatul poate fi primit în 15 minute. Din cei 35.282 de pacienți deja testați și înscriși în Registrul Național al Infecțiilor determinate de Virusurile Hepatitice 1.932 au fost depistați pozitiv, aceasta conducând la o rată de pozitivitate de 5,48% la nivelul anului 2013-2014. Grupele de vârstă afectate sunt, în general, între 40 și 69 de ani


×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu