x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Ovidiu Vântu, acuzat iar de Maria Vlas

Sorin Ovidiu Vântu, acuzat iar de Maria Vlas

de Miruna Pasa Petru    |    05 Mar 2008   •   00:00

Maria Vlas l-a acuzat din nou astăzi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu că este principalul vinovat de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) şi a Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

CAZUL FNA

 

Maria Vlas l-a acuzat din nou astăzi pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu că este principalul vinovat de prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA) şi a Fondului Naţional de Investiţii (FNI). Aceata a fost audiată la Tribunalul Bucureşti, în cazul prăbuşirii FNA şi a declarat că “Nicolae Popa îmi transmitea ce poruncea stăpânul lui, care era Vântu. Tot ce s-a câştigat în FNI s-a făcut pentru Vântu”. Vlas a afirmat că omul de afaceri lucra doar prin intermediari, şi s-a autocaracterizat ca fiind “pe post de maimuţă” la SOV Invest.

“BANI CU SACII PENTRU SOV”. Potrivit declaraţiei acuzatei, în aprilie 1999 CEC a semnat un contract cu SOV Invest, administratorul celor două fonduri, prin care instituţia bancară a investit 300 de miliarde de lei vechi în FNI. “Am intervenit pe lângă Sorin Ovidiu Vântu să îmi dea 10 miliarde de lei pentru FNA. Aveam nevoie de lichidităţi şi să umplu acel gol creat prin achiziţionarea de acţiuni Index de la FNI. Contractul cu CEC nu a fost semnat de mine, iar investiţia s-a făcut ca urmare a influenţelor pe care Vântu le avea la nivel ministerial. Era un contract oneros”, a spus Vlas.
Aceata a mai susţinut că a investit banii primiţi în acţiuni Asirom şi BIR, care aveau randamente foarte bune, dar că după doar o săptămână Vântu i-a cerut înapoi, prin Nicolae Popa, cele 10 miliarde de lei. “Banii au plecat cu sacii, pe numele lui Nicolae Popa, însă au ajuns la Vântu”, a adăugat Vlas.

CAUZELE PRĂBUŞIRII. “Nu am avut cum să salvez FNA, de la prăbuşire, deoarece acest fond era strâns legat de FNI, unde valoarea unităţilor de fond era crescută artificial”, a mai afirmat Maria Vlas. Aceasta a susţinut că a încercat să transforme fondul într-unul de pensii private, dar că nu a primit suport şi înţelegere din partea nimănui.
Potrivit acuzatei, FNA şi FNI s-au prăbuşit în anul 2000 după ce într-un ziar din Cluj a apărut informaţia potrivit căreia CNVM schimbase formula de evaluare a acţiunilor necotate, iar oamenii panicaţi au dat buzna să-şi recupereze banii. “Atunci s-au făcut transferuri masive de bani de la cele două fonduri, iar toate documentele, plus arhiva, au dispărut. Între decembrie 1999 şi februarie 2000, din FNI au ieşit 3.000 de miliarde de lei către Vântu, prin circuite bancare”, a spus Vlas.
Maria Vlas este în prezent singurul acuzat în dosarele prăbuşirii FNI şi FNA aflat încă în stare de arest preventiv.
Dosarul FNA se află în stadiul de rejudecare, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

×
Subiecte în articol: observator văntu vlas