x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat în stare de libertate

Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat în stare de libertate

de Carmen Vintila    |    Violeta Fotache    |    20 Apr 2011   •   19:10
Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat în stare de libertate
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

162029-20100915145209002.jpgJudecătoria Sectorului 5 a decis ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, acuzat de ameninţare şi şantaj la adresa managerului Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, să fie cercetat în stare de libertate. Vîntu a plecat de la Judecătoria Sectorului 5 puţin după ora 22. Ion Ilie Cezar va fi şi el cercetat în libertate. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de catre procurori.

"Din punctul nostru de vedere, este soluţia rezonabilă, justă. A durat ceva, dar a meritat să stăm până acum", a declarat Cristian Sîrbu, avocatul lui Vîntu, după aflarea deciziei.

 


Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, acţionar al Realitatea Media, şi reprezentantul său Ion Cezar Ilie au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru şantaj la adresa omului de afaceri Sebastian Ghiţă, acţionar Asesoft, firma care manageriază acum trustul Realitatea Media. Acuzaţi că i-au pretins lui Ghiţă 150.000 de euro pentru a nu rezilia contractul şi că l-au ameninţat cu moartea, cei doi vor fi duşi astăzi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Şedinţa AGA la care urmează să se decidă situaţia contractului are loc în zilele de 27 şi 28 aprilie.

Procurorii au reţinut din probele administrate până la acest moment al cercetării că în perioada martie-aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Sorin Ovidiu Vîntu a pretins părţii vătămate, Sebastian Ghiţă, suma de 150.000 de euro. În situaţia neconformării acestei cerinţe, Sebastian Ghiţă ar fi pierdut sume importante de bani. "Actele de ameninţare şi constrângere au fost întreprinse de Sorin Ovidiu Vîntu atât personal, cât şi prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la rândul său urma să obţină un folos injust. Sorin Ovidiu Vîntu a recurs la ameninţări cu moartea la adresa părţii vătămate şi a familiei, de natură a induce acesteia temerea că se pot materializa, fapt ce l-a determinat să-şi ia măsuri de protecţie", se arată în comunicatul Ministerului Public.

Măsura a fost luată după aproximativ două ore de audieri, primul scos din sediul Parchetului instanţei supreme fiind Sorin Ovidiu Vîntu. El a fost dus cu o dubă în arestul Direcţiei Cercetări Penale, refuzând să facă declaraţii de presă. În timp ce era urcat în dubă scaunul cu rotile în care se afla Vîntu, poliţiştii l-au atins pe omul de afaceri la un picior, moment în care acesta a început să ţipe. Cei şapte-opt paznici ai lui Vîntu care îl aşteptau în faţa sediului Parchetului au încercat să îi ţină pe jurnalişti departe de acesta. Sebastian Ghiţă, autorul plângerii penale, a părăsit Parchetul cu câteva minute înainte de ora 21:00, în sediu rămânând reţinutul Ion Cezar Ilie.

Scandalul dintre Vîntu şi Ghiţă a început la sfârşitul lunii martie, miza fiind, se pare, păstrarea controlului editorial asupra Realitatea TV, divergenţele manifestându-se chiar şi prin intermediul bodyguarzilor. În urmă cu două săptămâni, Sebastian Ghiţă s-a adresat Parchetului cu o plângere penală împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu. Prin măsura dispusă ieri Parchetul intervine în războiul pentru Realitatea Media, făcând o mişcare care – voit sau nu – înclină balanţa în favoarea lui Sebastian Ghiţă. După două săptămâni de la o presupusă ameninţare cu moartea, făcută de Sorin Ovidiu Vîntu la adresa lui Ghiţă, Parchetul îl reţine pe Vîntu. Probabil a aşteptat două săptămâni să vadă dacă Vîntu trece la fapte. Această arestare trebuie pusă în legătură cu iminenta aducere în ţară a fugarului Nicolae Popa, extrădat de autorităţile de la Jakarta, Indonezia, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 15 ani de închisoare primită pentru frauda de la FNI.

Întâmplător sau nu, arestarea lui Vîntu se produce exact în ziua în care Botiş a fost obligat să-şi dea demisia, după ce jurnaliştii de la Realitatea dezvăluiau în urmă cu două zile matrapazlâcurile cu fonduri UE ale ministrului pedelist. Concluzia: iese Botiş, intră Vîntu, vine Popa.

AGA fără Vîntu?
Consiliul de Administraţie (CA) al Realitatea Media a decis, în cadrul unei şedinţe organizate în prima săptămână a lunii aprilie, să ceară Adunării Generale a Acţionarilor rezilierea contractului încheiat cu Asesoft, ca urmare a conflictului dintre Sebastian Ghiţă şi Sorin Ovidiu Vîntu. Adunarea Generală a Acţionarilor Realitatea Media a fost convocată pentru zilele de 27 şi 28 aprilie. Anunţul a fost făcut atunci de Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media. În urma acestei decizii, Sebastian Ghiţă a declarat că şi Asesoft a făcut o recomandare către AGA Realitatea Media ca, în cazul în care decide să nu rezilieze contractul cu Asesoft, să schimbe CA al Realitatea Media. El a subliniat că acest contract nu poate fi reziliat decât în instanţă.

×
Subiecte în articol: nicolae popa sovin ovidiu vintu