x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator South Stream ocoleşte platoul continental românesc din Marea Neagră

South Stream ocoleşte platoul continental românesc din Marea Neagră

de Dan Constantin    |    09 Sep 2014   •   12:20
South Stream ocoleşte platoul continental românesc din Marea Neagră

Noul traseu al conductei gaziere South Stream ocoleşte platformele continentale şi zonele de exploatare economică exclusive ale României şi Ucrainei din Marea Neagră. Iniţial, proiectul avea un traseu care travarsa Marea Neagra de la Anapa - Rusia la Varna - Bulgaria şi prin zonele de exploatare economică maritime ale Ucrainei şi României.

Ultima variantă oficială păstrează punctele de plecare şi sosire din Rusia şi Bulgaria, dar conducta este poziţionată în Marea Neagră doar prin zona de exploatare economică a Turciei. Acest traseu este mai lung cu aproape o sută de kilometri, ceea ce măreşte corespunzator costurile investiţiei.

Într-o relatare pentru radioul public din România, corespondentul din Sofia, Petio Petkov, a informat  că în portul Burgas a sosit o navă specializată pentru montarea conductelor pe trasee maritime. În zona portului bulgăresc de la Marea Neagră sunt depozitate 18.000 de tuburi ,fiecare cu o lungime de 12 metri, care asigura materialul pentru 50 de kilometri de gazoduct. Proiectul prevede un mănunchi de patru conducte paralele montate pe fundul mării.

Lucrările la South Stream va începe doar după obţinerea tuturor avizelor de la Uniunea Europeană. În 29 august, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger a avut discuţii pe această tema la Moscova cu ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak.

Guvernul Bulgariei a anunţat că, în vederea înlăturării obstacolelor care provin din pachetul energetic 3, zona maritimă a gazoductului va putea fi definită drept productivă, la fel ca în cazul magistralei gaziere Nord Stream care uneşte direct Rusia de Germania prin Marea Baltică. În acest aranjament juridic este implicat şi OMV.

Proiectul South Stream are ca acţionari un consorţiu format din Gazprom - Rusia, ENI- Italia, wintershall-Germania, EDF-Franţa.

×
Subiecte în articol: south stream marea neagră gazoduct