x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spada lui Stefan s-a intors acasa

Spada lui Stefan s-a intors acasa

10 Iul 2004   •   00:00

Vizita in Romania a presedintelui turc Ahmet Necdet Sezer a insemnat si aducerea in tara a singurei spade despre care se stie cu certitudine ca a apartinut voievodului Stefan cel Mare. Timp de trei saptamani spada va fi expusa la Muzeul National de Arta al Romaniei.

ANIELA NINE

Ceremonia de prezentare a spadei s-a desfasurat ieri dimineata la Muzeul National de Arta al Romaniei, in prezenta presedintelui Republicii Turcia, Ahmet Necdet Sezer, si a presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Evenimentul se inscrie in seria de manifestari initiate de Ministerul Culturii si Cultelor cu prilejul comemorarii a 500 de ani de la moartea fostului domnitor al Moldovei. "Cunoastem foarte bine locul extrem de important pe care voievodul Stefan cel Mare il joaca in istoria voastra", a declarat presedintele Turciei, amintind ca domnitorul moldovean a fost contemporan cu unii dintre cei mai mari conducatori ai poporului sau. "Expunerea inca o data in Romania a acestei spade consolideaza si mai mult legaturile dintre tarile noastre", a mai declarat Ahmet Necdet Sezer.

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, a evocat din nou personalitatea marelui voievod. "Prin aceasta ceremonie de prezentare a spadei lui Stefan celebram un mare om de stat si conducator de osti. Faptele sale au constituit intotdeauna un etalon si un termen de comparatie pentru urmasii lui", a declarat Iliescu.

DIPLOMATIE. Cei doi presedinti au evitat sau au vorbit cu diplomatie despre episoadele istorice in care, sub domnia lui Stefan, s-au desfasurat mai multe razboaie intre moldoveni si turci. "Stefan a cerut ajutor turcilor pentru a lupta impotriva lesilor si a luptat uneori impotriva turcilor", a declarat presedintele turc, precizand ca "relatiile noastre au la baza nu confruntarile, ci sprijinul si intelegerea transmise generatiilor viitoare". Ion Iliescu a subliniat ca Stefan cel Mare "reprezinta o figura emblematica a relatiilor noastre", iar aducerea spadei este o "dovada in plus a prieteniei noastre comune".

COLABORARE

Primul-ministru Adrian Nastase a avut ieri o intrevedere cu presedintele Republicii Turcia, Ahmet Necdet Sezer, cei doi luand micul dejun la Vila Lac 1, in compania altor cativa ministri. Discutia a vizat teme referitoare la cooperarea economica si schimbul de experienta pe linia eforturilor de aderare la Uniunea Europeana. Astfel, in ceea ce priveste relatiile economice, interlocutorii au convenit ca oportunitatea deosebita de colaborare intre Romania si Turcia este cea in sectorul energetic. De asemenea, a fost evidentiata cooperarea romano-turca in plan international, ca tari membre NATO, precum si in relatie cu UE. In acest context, presedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer, a primit un exemplar al Planului de actiuni prioritare ("to do list"), pe care si-a manifestat interesul sa il consulte.

ISTORIE

Spada expusa in Corpul Central al Muzeului National de Arta masoara in total 125 cm, lama acesteia fiind de 102 cm. Ea este dreapta si are doua taisuri. Lama se continua cu un maner imbracat in fir din argint impletit. Discul aplatizat, placat in arama, este protejat de o garda cu brate drepte. Pe o fata a discului apare inscriptia in limba slavona care atesta faptul ca spada i-a apartinut domnitorului Moldovei: "IOAN STEFAN VOE VO DA G", iar pe cealalta fata "OSPODAR ZEMLI MOLDAVS CO", adica "Eu, Stefan Voievod, Domnul tarii Moldovei". In mijlocul discului se observa un cerc pe care se aplica probabil stema Moldovei. Spada valoreaza circa un milion de dolari si este singura cunoscuta pana in prezent ca fiind a lui Stefan cel Mare. Pana la sfarsitul anilor 1920, cand istoricul Constantin Giurescu a amintit-o in cateva lucrari, romanii nu au stiut nimic despre ea.

×
Subiecte în articol: observator ştefan