x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spaga la primarie pentru parcul Bordei

Spaga la primarie pentru parcul Bordei

de Aniela Nine    |    Monica C. Andrei    |    26 Aug 2006   •   00:00
Spaga la primarie pentru parcul Bordei

Dumitru Stanescu, secretarul gene-ral al Primariei Capitalei, va fi demis luni. El ar fi incercat sa-l mituiasca pe liderul PC din Consiliul General, pentru a aproba proiectul de a transforma Parcul Bor-dei intr-un cartier de lux.

Dumitru Stanescu, secretarul general al Primariei Capitalei, va fi demis luni de primarul general, Adriean Videanu, pe motiv ca a adus prejudicii grave institutiei. Stanescu s-a intalnit cu Octavian Petrovici, liderul PC din Consiliul General, si, potrivit acestuia, a incercat sa-l mituiasca pentru a aproba proiectul lui Costel Constanda de a transforma Parcul Bordei intr-un cartier de lux.

Octavian Petrovici, liderul consilierilor PC din Primaria Capitalei, a dezvaluit ieri ca, in cursul zilei de joi, "un inalt functionar" din primarie i-a oferit mita pentru a obtine "bunavointa crescuta" a reprezentantilor conservatorilor fata de hotararile "care veneau" in Consiliu din partea lui Costel Constanda. "Acest inalt functionar mi-a pus la dansul pe birou un Monitor Oficial care la mijloc avea un plic. Am intrebat «domne, ce este cu acest plic?». «Pai, este o donatie»", a povestit Petrovici modul in care ar fi decurs lucrurile.

Initial, consilierul PC spune ca a crezut ca este vorba de cedarea catre Primaria Capitalei, sub forma de donatie, a unei portiuni din Parcul Bordei, preluat de Constanda. "Nu, este vorba de o donatie personala, pentru dumneavoastra", ar fi sunat precizarea respectivului functionar. "In schimb, trebuia sa votam hotararile care ar fi fost din partea domnului Constanda. In principiu, sunt niste PUZ-uri care tin de Parcul Bordei", a aratat Petrovici care era scopul mitei. Declarandu-se neinteresat de aceasta "oferta", Petrovici mai spune ca a parasit biroul respectivului functionar, al carui nume nu a vrut sa il dezvaluie, si s-a dus la primarul general, Videanu, si apoi la viceprimarul Ludovic Orban, carora le-a relatat situatia.

DEMIS. Inaltul functionar public nu era altul decat Dumitru Stanescu, secretarul general al municipalitatii, care a recunoscut ca s-a intalnit cu Petrovici, insa a negat acuzatiile potrivit carora i-ar fi plasat acestuia un plic cu bani, din partea omului de afaceri Costica Constanda. "E nebun! Nu stiu ce are cu mine. L-am sunat sa-l intreb daca are ceva cu mine. Ne-am intalnit, intr-adevar, joi, insa in nici un moment nu s-a discutat despre sume de bani, plicuri cu bani. Nu i-am dat si nu mi-a dat nici un leu", a spus Dumitru Stanescu.

El a admis ca, in discutiile de joi cu Petrovici, "unele pasaje au facut referire si la cazul Constanda", dar ca s-a interesat doar despre evolutia acestei probleme, fara a incerca sa-i plaseze reprezentantului conservatorilor vreo suma de bani. Adriean Videanu, primarul general, ne-a declarat ca-l va da afara pe Dumitru Stanescu, pentru ca a adus grave prejudicii imaginii Primariei Capitalei. Demiterea secretarului va fi facuta luni, dupa ce comisia de disciplina se va intruni si va analiza situatia. La sedinta vor lua parte atat Petrovici, cat si viceprimarul Ludovic Orban.

"Singurul pe care l-am mai auzit este Ludovic Orban, care mi-a spus ca ar fi fost incercari timide de mituire. O sa-l chemi sa-mi dea nume", a sustinut Videanu.

Intr-adevar, nu este pentru prima data cand Constanda incearca sa dea spaga consilierilor generali. Inca de acum un an, omul de afaceri, prin intermediul unor consilieri PD, a incercat sa-i convinga pe alesii locali sa-i aprobe proiectul. Se pare ca unul dintre sustinatorii lui Constanda este consilierul PD, Horatiu Tica. "Consilierii PNL au fost singurii care au votat de la inceput impotriva. N-a venit nimeni sa-mi ofere spaga, dar au fost diferiti ambasadori care m-au abordat pe tema asta si m-au intrebat daca n-am nevoie de bani pentru campania electorala. Daca incerca cineva sa-mi dea bani, il dadeam imediat afara", a spus Orban.

"NEGOCIERI". Costel Constanda nu se rezuma la a "negocia" doar cu cei din Primaria Capitalei si din Consiliul General. Recent, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii, s-a intrunit pe furis, pentru a doua oara, cu scopul de a-i aproba lui Constanda proiectul de a construi un cartier rezidential in Parcul Bordei. Prima daca cand s-au intalnit, tot fara stirea ministrului Culturii, au reusit sa aprobe avizul care-i facilita omului de afaceri punerea in practica a planului sau. Atunci, actul a fost semnat de secretarul de stat PD, Ioan Onisei, ulterior avizul a fost suspendat de ministrul Adrian Iorgulescu.

Basescu a semnat tranzactia ca primar


Totul a inceput in septembrie 2003, cand Costica Constanda a obtinut 3,3 hectare de teren in Parcul Floreasca, la schimb pentru alte terenuri din Satul Francez, pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si castigase procesele de retrocedare. Tranzactia a fost aprobata de primarul general de atunci, Traian Basescu (foto), care promisese de altfel ca "Parcul Bordei va ramane parc". Aceasta a fost doar o declaratie de moment, Constanda obtinand aprobarea de a taia copacii din parc chiar de la Sulfina Barbu, acum ministrul Mediului, atunci directorul Directiei de Protectie a Mediului din cadrul municipalitatii. Omul de afaceri nu s-a rezumat doar la a taia arborii avizati de Sulfina Barbu, ci a continuat sa taie ilegal peste 100 de exemplare. Intre timp, el a obtinut usor in instanta dreptul de a construi in zona sapte vile de lux si un hotel. Decizia instantei a fost contestata de municipalitate, procesul rejudecandu-se. In prezent, procesul dintre Consiliului general al Capitalei si Constanda se afla la Tribunalul Bucuresti, termenul de judecare fiind la 20 septembrie.
×