x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spargatori romani, in vacanta spaniola

Spargatori romani, in vacanta spaniola

de Anca Alexe    |    Oana Vataselu    |    03 Iun 2006   •   00:00
Spargatori romani, in vacanta spaniola

Spargatorii de locuinte din Romania au plecat sa-si petreaca vacanta de va-ra in Peninsula Iberica. O vacanta foarte activa. In-grozit de anvergura jafuri-lor comise de romani, pentru a le pune capat, guvernul de la Madrid a mobilizat 700 de membri ai Gar-zii Civile. In provincia Catalunya, spargerile de locuinte au atins o frecventa fara precedent. Hotii trimit in Ro-mania, cu camioanele, tone de marfuri furate.

Sunt semne clare ca spargatorii de locuinte din Romania s-au retras sa-si petreaca vacanta de vara in Peninsula Iberica. O vacanta foarte activa.

La mijlocul lunii mai, fortele de politie spaniole mobilizau 700 de membri ai Garzii Civile pentru a pune capat furturilor din teritoriul Catalunyei. Potrivit autoritatilor din Peninsula Iberica, 14 atacuri din 24 au fost atribuite unei bande formate din sase cetateni romani.

Timp de sapte zile, publicatia spaniola El Periodico de Catalunya a relatat firul investigatiilor care au dus la anihilarea gruparilor de crima organizata formate din romani. Potrivit oficialilor spanioli, "capii retelelor mafiote romane au ajuns sa spele mai multi bani decat mafia rusa…".

La numai o zi dupa ce a fost anuntata mobilizarea a 200 de gardieni civili in Tarragona si Barcelona, actiune menita sa stopeze avalansa de furturi, ministrul de Interne spaniol, Alfredo Perez Rubalcaba, a decis sa mareasca numarul fortelor de ordine cu inca 500. In timp ce Rubalcaba dadea ultimele indicatii cu privire la atributiile fortelor de ordine, Corpul National de Politie si Garda Civila trageau primele concluzii: banda a mai fost cautata de Politie, insa membrii grupului au reusit sa scape.

CELULA DE CRIZA. Nu peste mult timp, guvernul spaniol constituie si o asa-numita celula de criza. Un for care va lupta alaturi de serviciile secrete deja existente impotriva crimei organizate. Organul nou instituit coordoneaza atat Corpul National de Politie, cat si Garda Civila, care se ocupa de trafic de persoane, narcotice si jafuri. De asemenea, membrii celulei de criza au intrat in contact permanent cu fortele de ordine din alte state. Zona principala de actiune a agentilor, dupa cum explica la data de 24 mai premierul spaniol, Jose Luiz Rodriguez Zapatero, va fi litoralul mediteranean. Numai in cursul anului trecut, in regiune au avut loc 24 de jafuri violente.

STRUCTURI PIRAMIDALE. In timp ce fortele de ordine se extind, zonele in care opereaza infractorii sunt si mai vulnerabile la atacuri. Pe de o parte, Rubalcaba opteaza pentru un post de politie in fiecare district, in timp ce conducatorii Brigazii Antiteroriste considera ca optiunea ministrului de Interne nu e foarte eficienta. El propune ca una sau doua patrule sa fileze zona. Pana acum, cetatenii spanioli vedeau fenomenul de crima organizata doar la televizor. Cand fenomenul a intrat practic in casele lor, fortele de ordine au fost obligate sa-si modifice sistemul de investigare si sa dea dovada de mai multa eficienta. Grupurile de infractori erau specializate pe un anumit tip de infractiuni. Acum insa lucrurile s-au schimbat. Fortele de ordine se confrunta cu grupuri structurate piramidal, foarte compacte, specializate pe o plaja larga de infractiuni. Membrii bandelor jefuiesc casele spaniolilor noaptea, iar ziua se ocupa cu trafic de femei si infractiuni bancare.

26 MAI 2006. Aproximativ 60 de agenti ai Garzii Civile din Maspujols, Baix Camp au reusit sa anihileze banda celor sase infractori romani care actionau in Baix Camp, Priorat si Garrigues. Conationalii, cu varste cuprinse intre 21 si 35 de ani, nu aveau asupra lor nici un fel de documente si isi instalasera tabara in padure la Baix Camp. Jafurile violente din locuinte si din sedii de firme au fost principalele acuzatii ce le-au fost aduse. La 29 mai, fortele de ordine au reusit sa il localizeze si pe cel de-al saselea membru, in timp ce incerca sa-si vanda telefonul mobil.

Romanii au la activ 25 de furturi din case si unitati bancare, jafuri in care a fost folosita violenta, 12 furturi din autovehicule, implicarea intr-o banda terorista si posesie ilicita de arme. Autoritatile au gasit asupra lor o tona de obiecte furate. Banda isi improvizase doua depozite. Unul era situat sub un pod de cale ferata, iar celalalt - in grota unei trecatori din apropierea soselei principale. Din aceste depozite marfa era impachetata si pregatita pentru a fi trimisa cu camioane si furgonete direct spre Romania. Dupa arestarea grupului de romani, membrii Guvernului spaniol au hotarat ca 300 dintre gardienii civili sa ramana in continuare mobilizati. Un responsabil din cadrul Guvernului sustine ca este foarte probabil ca fortele de ordine sa ramana in garda pana in noiembrie 2008.

PARADISUL SPANIOL Pentru structurile criminale din Europa de Est si America de Sud, Spania este teritoriul unde poti comite tot felul de infractiuni. De la crime si atacuri violente, proxenetism si trafic de femei pana la falsificarea cartilor de credit. Potrivit expertilor, delincventii straini ajung in Peninsula Iberica convinsi de permisivitatea legislatiei spaniole. Bandele criminale din est vad in Spania taramul perfect, unde pot comite infractiuni fara multe riscuri. "Cunosc legislatia spaniola si stiu ce infractiuni pot comite si ce nu pentru a nu intra la inchisoare", explica unul dintre politistii romani. Cele mai multe dintre jafurile care au avut loc in apartamente au fost comise de cetateni romani. Asta demonstreaza ca mafia din Romania este bine inchegata in Catalunya.

CARTIERUL GENERAL. Primele infractinui comise in Catalunya de grupurile de romani sunt legate, de cele mai multe ori, de proxenetism. "Este primul pas pe care il face o retea mafiota atunci cand doreste sa se instaleze pe un teritoriu. Nu genereaza probleme Politiei, castiga si bani si isi fac foarte multe relatii", comenteaza un responsabil din cadrul Politiei. O data ce afacerea cu fete merge - 80% dintre prostituatele din Catalunya fiind romance - , retelele mafiote isi diversifica activitatile si trec la falsificarea cartilor de credit. Romanii au inceput deja sa intreprinda actiuni care aduc profituri mult mai mari. Asa se face ca o parte din conationalii nostri foloseste arme fabricate si cumparate din fosta Iugoslavie si isi uneste fortele cu grupurile de albanezi, specializati in atacuri de nave industriale. In momentul in care simt ca Politia ii fileaza, romanii trec la jefuitul imobilelor, folosind tineri fara antecedente. Atat autoritatile romane, cat si cele spaniole doresc sa anihileze benzile de crima organizata pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

CELULA
"Guvernul spaniol constituie si o asa-numita celula de criza. Organul nou instituit coordoneaza atat Corpul National de Politie, cat si Garda Civila, care se ocupa de trafic de persoane, narcotice si jafuri"

EVALUARE
"Potrivit oficialilor spanioli, capii retelelor mafiote romane au ajuns sa spele mai multi bani decat mafia rusa…" - El Periodico de Catalunya

POVESTEA CONTINUA
Cazurile de romani arestati sau surprinsi in flagrant delict sunt insa nenumarate. In mai putin de o saptamana, alti 21 de romani au fost arestati in Catalunya pentru diverse infractiuni. Doar 11 dintre acestia au primit pedeapsa cu inchisoarea. Investigatiile continua insa in cazul celorlalti zece. La data de 20 mai, mascatii au retinut in autogara Roses un italian, Alberto Agazzi, un moldovean, Ivan Grigor Ianski, si un roman, Gheorghe Bobocea. Acestia furasera din Spania si incercau sa fuga cu obiectele furate in Franta. La 22 mai, fortele antiteroriste spaniole au retinut in Centeles, Osona, 11 cetateni romani domiciliati in Badalona. Dupa perchezitie, agentii au descoperit ca masinile erau furate. Desi cei 11 romani au fost suspectati de jefuirea navei industriale Transcasanovas, judecatorul a decis ca nu exista probe suficiente.

CAZURI SI CAZURI
La sfarsitul lunii mai, patru romani - doi barbati si doua femei - stabiliti in capitala Spaniei au jefuit domiciliul primarului din Montornes del Valles.

Fortele spaniole antiteroriste i-au prins in flagrant delict in momentul in care incercau sa patrunda prin efractie in alta locuinta din La Garriga. Banda, sustin surse din cadrul Politiei locale, era specializata pe furturi nonviolente. In timpul audierilor, romanii si-au recunoscut faptele. Drept urmare, judecatorul a stabilit drept pedeapsa inchisoarea fara drept de cautiune. Un alt grup de noua romani a fost arestat la 30 mai la Segria.

Autoritatile spaniole au atribuit bandei un jaf comis in casa primarului din regiunea sus mentionata. Zilnic, presa spaniola prezinta cazuri de infractiuni comise de cetateni de origine romana.
×